N-VA klaagt aan dat meer dan helft Brusselse gemeenten geen volwaardige begroting heeft

© PhotoNews
| Mathias Vanden Borre (N-VA), gemeenteraadslid voor Brussel-Stad.

"Meer dan de helft, namelijk tien van de negentien Brusselse gemeenten, heeft nog geen volwaardige begroting voor 2022. Drie daarvan - Brussel-stad, Sint-Joost-ten-Node en Watermaal-Bosvoorde - zullen zelfs de eerste jaarhelft geen volwaardige begroting voorleggen aan hun gemeenteraden. Van de negen gemeenten die wel al een begroting hebben, zijn er slechts drie die die op tijd hebben ingediend. Dit is geen goed bestuur," vindt Brussels parlementslid voor N-VA, Mathias Vanden Borre.

Een gemeente die haar begroting niet op tijd indient, is gedwongen om met voorlopige twaalfden te werken, waarbij de gemeente maandelijks maar één twaalfde van het budget van vorig jaar kan spenderen en geen kosten kan maken voor investeringen.

"De stad Brussel heeft nog steeds geen volwaardige begroting voor 2022 en moet gedwongen werken met voorlopige kredieten. Deze avond vraagt het stadsbestuur zelfs een uitstel voor de begroting tot en met 30 juni. Dit is ongezien," zegt Mathias Vanden Borre, die ook in de gemeenteraad van de stad Brussel zetelt.

Structureel tekort

Heel wat gemeenten hebben een tekort opgelopen en in een aantal gemeenten is dat tekort structureel. "Tien Brusselse gemeenten staan zelfs onder financiële voogdij van het Gewest en zijn onderworpen aan de strikte naleving van een financieel herstelplan. Toch lukt het hen niet om hun begrotingen in orde te maken. Ook volgens Brulocalis, de overkoepelende organisatie van de gemeenten, is deze situatie ongezien," stelt Vanden Borre.

Hij wijst erop dat de gemeenten de kosten niet de baas kunnen. "De Brusselaar verarmt en nu laten de gevolgen zich ook gelden voor de lokale besturen die hun rekeningen niet op orde krijgen. En het Gewest, de toezichthoudende overheid? Die staat erbij en kijkt ernaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?