N-VA ontevreden over regeerakkoord: 'Oude wijn in oude zakken'

© Photonews

Voor de N-VA is met het feit dat de nieuwe Brusselse coalitie een regeerakkoord heeft ook alles gezegd. "Het is geen nieuwe wijn in oude zakken maar oude wijn in oude zakken. Ik ben als Brusselaar zwaar teleurgesteld. Durf en daadkracht is ver te zoeken", zegt fractievoorzitter Cieltje Van Achter.

"De Brusselaar die gehoopt had dat Ecolo-Groen op vlak van mobiliteit en leefbaarheid de stad in beweging zou krijgen, wordt vandaag bedrogen. Het énige groene aan dit akkoord is de recyclage van oude ideeën. Het is weer eens de Parti Socialiste die beschikt na bijna 3 decennia aan de macht te zijn. Ook van de zogezegde liberale accenten in het akkoord, blijft bij lezing van het akkoord weinig overeind. De postjes waren duidelijk belangrijker", analyseert Cieltje Van Achter.

N-VA betreurt dat een stadsgewest met één duidelijke visie en aanpak van de grootstedelijke problemen niet voor deze legislatuur zal zijn, "ondanks dure beloftes van alle Vlaamse partijen". Gemeentes en gewest blijven beiden bevoegd over alle belangrijke beleidsdomeinen, zoals mobiliteit, huisvesting en politie. "In plaats van bevoegdheden over te dragen naar het gewest worden de gemeenten zelfs versterkt en zal er met elke gemeente een akkoord gesloten worden. Dit is geïnstitutionaliseerde traagheid", luidt het.

Veiligheid en overheidstewerkstelling

Voorts klaagt de partij aan dat verhoogde veiligheid duidelijk geen bekommernis van deze regering is. "Wéér geen fusie van de politiezones, laat staan een doorgedreven samenwerking." Verder vindt N-VA het onbegrijpelijk dat de regering het inzake armoedebestrijding niet over een andere boei gooit en stelt de partij dat de werkloosheid niet aangepakt kan worden via dure en niet-efficiënte overheidstewerkstelling.

Tenslotte wijst N-VA erop dat Brussel de opvang van transmigranten blijft faciliteren en de factuur van "haar onverantwoordelijk opengrenzenbeleid" gewoon doorschuift naar de federale regering. "Onze fractie met Cieltje Van Achter, Mathias Vanden Borre en Gilles Verstraeten zal de komende 5 jaar constructief maar zeer kritisch het beleid volgen. De Brusselaar, welke taal hij of zij ook spreekt, verdient beter. Veel beter", besluit de N-VA-fractie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?