N-VA vraagt onderzoek naar rol Close bij ontspoorde betoging

© PhotoNews
| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad, en Michel Goovaerts, korpschef van de politie in Brussel-Stad.

In de Kamer zal N-VA een onderzoek vragen naar de rol van burgemeester Close bij de betoging afgelopen zondag. N-VA wil duidelijkheid over de verantwoordelijkheid van de burgemeester. "Het loopt keer op keer uit de hand in Brussel", aldus Brussels N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre. "Bovendien is er een vertrouwensbreuk tussen burgemeester Close en de politievakbonden."

De Kamerleden van N-VA gaan minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vragen om een onderzoek door de Algemene Inspectie naar de rol en verantwoordelijkheid van burgemeester Philippe Close (PS) bij de Black Lives Matter-betoging.

Die betoging telde 10.000 deelnemers, terwijl de huidige coronamaatregelen zulke bijeenkomsten niet toelaten. “Het toelaten of tolereren afgelopen zondag van een manifestatie met 10.000 deelnemers gaat uiteraard lijnrecht in tegen die richtlijnen”, zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

Bovendien eindigde de betoging in rellen en plunderingen. Ook daarover wil N-VA duidelijkheid, wat de rol van de burgemeester betreft. "Het loopt keer op keer uit de hand in Brussel", aldus Vanden Borre nog. "Bovendien is er een vertrouwensbreuk tussen burgemeester Close en de politievakbonden. Daarom is het absoluut noodzakelijk om klaarheid te scheppen over de bevelvoering en aansturing van de politie tijdens betogingen in Brussel."

Ook Vlaams Belang wil duidelijkheid over de rol van politici bij het geweld tegen politieagenten. De partij dringt aan op een parlementaire onderzoekscommissie. Minister van Binnenlandse Zaken De Crem wees zelf al op de verantwoordelijkheid van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?