Na val burgemeester spat regering uit elkaar

Bettina Hubo, Laurent Vermeersch
© BRUZZ
20/06/2017

Maandag trok de CDH plots de stekker uit de Brusselse regering. De partij van voorzitter Benoît Lutgen wil niet meer regeren met de PS. Zo kreeg de roep om meer transparantie en eerlijkheid in de politiek plots heel verstrekkende gevolgen.

Van een sneeuwbaleffect gesproken. Na het losbarsten van de affaire rond de hoge zitpenningen bij Samusocial duurde het nog een week voor Yvan Mayeur en Pascale Peraïta aftraden als burgemeester en OCMW-voorzitter in Brussel. Sindsdien gaat het echter steeds harder.

De focus bleef in eerste instantie beperkt tot de wirwar van vzw’s die bestaan rond het Brusselse stadsbestuur. Verschillende schepenen mochten het komen uitleggen, en er kwam plots een kadaster van alle mandaten. Dat bleek echter nog onvolledigheden en zelfs fouten te bevatten.

Afgelopen weekend leidde de steeds luider wordende roep om een nieuwe wind in bestuurskringen dan tot twee nieuwe ontslagen. Zaterdag zette Armand De Decker (MR) een stap opzij als burgemeester van Ukkel. De voormalige senaatsvoorzitter kwam al veel eerder in opspraak in de zogenaamde Kazachgate, maar was tot dan toe blijven vasthouden aan zijn ambt.

Een dag later moest, eveneens in Ukkel, Jean-Luc Vanraes (Open VLD) opstappen als OCMW-voorzitter. Hij cumuleerde die functie namelijk met die van ondervoorzitter van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij (GIMB), wat hem sinds 2014 een brutojaarloon van 319.073 euro opleverde, 229.000 euro van de GIMB en 90.072 euro bij het OCMW. Maar het bleek dat volgens de statuten van de GIMB een dergelijke cumul niet was toegestaan.

Maandag volgde dan de genadeslag voor de deelstaatregeringen van Brussel, Wallonië en de Franse Gemeenschap. De CDH wil niet meer verder besturen met de PS. CDH-voorzitter Benoît Lutgen verklaarde gedegouteerd te zijn door de zaak-Publifin, waarbij vooral Luikse PS’ers in opspraak kwamen, en de affaire rond Samusocial.

Vandaar de keuze om radicaal te breken met de socialisten. “De affaires, de gelddorst van sommigen remmen de transformatie van onze gewesten af,” zei Lutgen. De PS, al dertig jaar aan de macht in Wallonië en Brussel, draagt een “verpletterende verantwoordelijkheid” in de herhaaldelijke schandalen, aldus nog de CDH-voorzitter.

In één beweging deed Lutgen ook een oproep naar de andere Franstalige partijen MR, Défi en Ecolo om alternatieve meerderheden te vormen. MR gaf al een positief signaal terug. Mogelijk hadden beide partijen al contact voor Lutgen naar buiten kwam met zijn beslissing. Dat zou ook de timing van het ontslag van De Decker kunnen verklaren. Met een besmette MR zou CDH ook niet in zee willen.

De vraag is nu hoe het verder moet met het Brusselse bestuur. Vervroegde verkiezingen behoren in elk geval niet tot de mogelijkheden. De huidige regering blijft aan tot er een andere meerderheid wordt gevormd op basis van de zetelverdeling na de laatste gewestverkiezingen van 2014.
Nemen CDH en MR samen het voortouw om een nieuwe regering te vormen, of wil de PS van geen wijken weten? CDH en MR kunnen in Brussel in elk geval geen realistische meerderheid vormen zonder de steun van Défi.

Ook over het standpunt van de Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD, SP.A en CD&V, samen goed voor tien zetels, waren we bij het ter perse gaan van dit magazine in het ongewisse. De Vlaams-Brusselse politici hielden de lippen voorlopig stevig op elkaar.

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni