NEO: 9 miljoen euro voor consultants op vier jaar tijd

© NEO Brussels

Neo heeft op vier jaar tijd negen miljoen euro uitgegeven aan consultants. De vzw, die instaat voor de ontwikkeling van de Heizelvlakte, heeft zelf slechts drie personeelsleden in dienst. "Wie zit er eigenlijk aan het stuur bij Neo?" vraagt Groen-parlementslid Arnaud Verstraete zich af.

De drie werknemers van Neo kosten de vzw jaarlijks 120.000 euro. Een peulschil, toch in vergelijking met de middelen die naar consultants gaan. De afgelopen vier jaar gaf Neo daar een slordige negen miljoen euro aan uit, bevestigde minister-president Rudi Vervoort (PS) woensdag in het Brussels parlement. Dat terwijl Neo verplicht is om alle personeelsleden met arbeidsovereenkomsten aan te werven.

"Het is hallucinant hoe de regels van bij het begin herhaaldelijk met de voeten getreden werden. Wanneer er dan kritische vragen over komen, ontkent Vervoort niet dat er een overtreding is van de regels, en laat hij doodleuk weten dat ze het wel gaan regulariseren", zegt oppositielid Arnaud Verstraete (Groen).

Schijnzelfstandigheid of niet?

Verstraete vraagt zich publiekelijk af wie er nu aan het stuur zit bij Neo, nu blijkt dat consultants het merendeel van de kerntaken op zich nemen. Hij vermoedt ook dat de consultants bij Neo in dienst zijn als schijnzelfstandigen.

Vervoort maakte zich sterk dat de consultants destijds in dienst werden genomen door EXCS, de voorganger van Neo. Volgens de minister-president is er ook geen sprake van schijnzelfstandigheid. Hij stipt aan dat Neo zowel door het Rekenhof als door het kabinet van revisoren gecontroleerd wordt.

Bovendien hebben de consultants Neo al veel meer opgebracht dan gekost, argumenteerde Vervoort opnieuw. Volgens de minister-president brachten ze niet minder dan 108 miljoen euro op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?