Nergens zoveel mandatenzondaars als in Brussel

rekenhof_c_erfgoed.be_cmyk.jpg
© erfgoed.be
| Het Rekenhof
© erfgoed.be
| Het Rekenhof

Fabian Maingain, Maud Van Gyseghem, Michel Eylenbosch en Sait Kose. Het zijn maar enkele van de 43 Brusselse mandatarissen die in 2018 geen verplichte mandaten- of vermogensaangifte indienden. Dat blijkt uit gegevens van het Rekenhof.

Zowel het Rekenhof als het Staatsblad publiceerden deze vrijdagochtend de lijsten van mandaten voor politici en aanverwante functies. Daarbij hoort ook een lijst van mandatarissen die hun aangifte niet indienden terwijl ze daar wel toe verplicht waren.

Vooral in Brussel blijkt het (op tijd) indienen van de aangifte wel eens een probleem. Dat is vooral bij de mandaten het geval. Zowel Maud Van Gyseghem (toen CD&V-schepen in Sint-Agatha-Berchem), Michel Eylenbosch (toen nog voorzitter van Logement Molenbeekois), Amet Gjanaj (PS-schepen in Molenbeek) als Sait Kose (toen nog Défi-schepen in Schaarbeek) dienden hun mandatenaangifte niet in.

Boetes

Op de lijst van mandatarissen die hun vermogensaangifte niet indienden prijkt dan weer Brussels schepen Fabian Maingain (Défi), Maud Van Gyseghem (CD&V), Molenbeeks schepen Abdellah Achaoui (PS) en opnieuw Amet Gjanaj (PS-schepen in Molenbeek), net als Sait Kose (ex-Défi in Schaarbeek).

In totaal telt het Brussels Gewest zo 43 aangiftezondaars, een pak meer dan de andere regio's. Het tweede hoogste aantal is bijvoorbeeld voor Vlaams-Brabant met 19 niet-indieners. De provincie Luxemburg telt zelfs maar drie personen die verzuimden op tijd in te dienen. Dat berekende de gespecialiseerde vereniging Cumuleo.

Het Rekenhof kan sinds kort ook administratieve boetes uitdelen voor mandatarissen die hun aangifteplicht niet nakomen. Cumuleo hoopt dat het hof die bevoegdheid ook effectief gaat toepassen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?