Mandatenlijst biedt amper duidelijkheid over vergoedingen

Het schepencollege van Brussel-Stad in 2018, de periode waarover de publicatie van het Staatsblad gaat.

In het Staatsblad verscheen deze ochtend de langverwachte mandatenlijst van politici. Die bevat voor het eerst ook de bedragen die politici kregen. Die vergoedingen zijn echter vaak zo algemeen weergegeven dat de lijst geen duidelijkheid schept.

Zowel het Staatsblad als het Rekenhof publiceerden deze ochtend de nieuwe lijst van mandaten voor politici, leidinggevende ambtenaren en aan de overheid gelinkte functies in raden van bestuur. De lijst gaat over de periode 2018.

Die lijst beperkte zich tot voor kort tot een opsomming van de functies en een vermelding van het al dan niet betalende karakter ervan. De huidige lijst vermeldt voor het eerst bedragen, waardoor de publicatie ook werd uitgesteld tot vandaag.

Toch slaagt de nieuwe publicatie er meestal niet in duidelijkheid te brengen. Voor de weddes van burgemeesters en schepenen wordt bijvoorbeeld steevast een erg brede vork aangegeven. Ook bij functies in raden van bestuur is dat soms het geval.

We lichten er een voorbeeld uit dat goed aangeeft hoezeer de bedragen kunnen variëren: over Brussels schepen Faouzia Hariche (PS) lezen we dat ze als schepen tussen de 50.001 en 100.000 euro verdiende tot 1 december 2018. Daar komt (in de nieuwe legislatuur) nog eens 5.000 à 10.000 euro bij tijdens de maand december.

Naast haar schepenambt kreeg Hariche ook nog eens een aanzienlijk bedrag voor haar voorzitterschap van de Brusselse Keukens: tussen 10.001 en 50.000 euro, leren we. Enkel voor haar voorzitterschap van Vivaqua wordt een precies bedrag genoemd: 12.024 euro.

In het geval van Hariche – en de meeste gemeentepolitici die we opzochten – biedt de nieuwe publicatie dan ook weinig duidelijkheid over de hoogte van de bedragen. De PS-politica kan volgens de beschikbare info immers tussen 77.000 en 172.000 euro verdienen. De bedragen voor een schepenambt liggen natuurlijk wel vast, maar het is alvast niet deze lijst die er klaarheid in schept.

In andere gevallen biedt de lijst overigens wel duidelijkheid. Zo staan de weddes van de Brusselse minister wél integraal vermeld. We leren bijvoorbeeld dat Guy Vanhengel (Open VLD) met 230.000 euro net iets meer verdiende dan de 226.000 euro van Rudi Vervoort (PS). De publicatie bevat op die plek trouwens ook een fout. Bij Vanhengel wordt ook nog een ruim 180.000 euro als parlementslid bijgeteld, een bedrag dat hij als minister uiteraard niet kreeg. De betrokkene bevestigt dat ook aan onze redactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?