Cumuleo betreurt uitstel voor publicatie mandaten

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| (archiefbeeld) Cumuleo vraagt iedereen om alvast zelf alle mandaten aan te geven op de website van de actiegroep

Dit jaar publiceert het Staatsblad de aangiftes van de mandaten van politici en ambtenaren niet vóór 15 augustus, maar pas zes maanden later. Aan de oorzaak ligt een wijziging in de wetgeving. Actiegroep Cumuleo reageert teleurgesteld: “Dit is geen echte transparantie meer.”

Alle politici en ambtenaren in ons land zijn bij wet verplicht om al hun bezoldigde en onbezoldigde mandaten aan te geven. Die aangiftes – met daarbij ook een lijst met de mandatarissen die in gebreke blijven – werden de voorbije vijftien jaar steeds vóór 15 augustus in het Staatsblad gepubliceerd.

Tot vandaag. Om het politieke landschap transparanter te maken na schandalen zoals bij Publifin en Samusocial, werd een wetswijziging doorgevoerd die stelt dat ook de aan de mandaten gekoppelde vergoedingen moeten worden aangegeven. Om dat mogelijk te maken, werd de indieningstermijn verschoven van 1 april naar 1 oktober.

Dat leidt ertoe dat de oorspronkelijke publicatiedatum van 15 augustus naar 15 februari volgend jaar verschuift. “Dat is een ernstige stap achterwaarts,” vindt Cumuleo, die de aangiftes jaarlijks analyseert en vorig jaar nog opmerkte dat voormalig OCMW-voorzitter van de stad Brussel Pascale Peraïta haar aangiftes niet deed.

“Stel je voor: pas in februari 2020 zullen we toegang hebben tot de mandaten die in 2017 werden uitgeoefend en pas in 2021 hebben we zicht op de mandaten die in 2018 werden uitgeoefend. Dit is geen echte transparantie meer,” aldus Cumuleo.

“De mandaataangifte is een middel tegen belangenconflicten. Maar door de late publicatie boet het middel aan kracht in,” klinkt het. Cumuleo nodigt gekozenen dan ook uit om niet te wachten en vraagt om zelf hun mandaten alvast te publiceren op de website van de actiegroep. “Dan zullen we ook eens het verschil zien tussen zij die praten over transparantie, en zij die er daadwerkelijk mee aan de slag gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?