Transparencia en Cumuleo willen transparantie afdwingbaar maken

Voor het Brussels Parlement hebben Transparencia en Cumuleo geprotesteerd voor meer transparantie. Zij eisen dat die afdwingbaar wordt door middel van sancties. Volgens hen is de PS de enige partij in het Brussels Parlement die geen voorstander is van sancties, wanneer de openbaarheid van bestuur niet gegarandeerd wordt.

Twee jaar geleden beloofden alle Brusselse fractieleiders transparentie in de nasleep van het schandaal rond Samusocial. Transparencia, het platform dat ijvert voor de openbaarheid van bestuur, liet de fractieleiders toen een tekst ondertekenen waarin transparentie gewaarborgd werd door sancties indien een politicus of instelling die transparentie niet zou respecteren.

"En nu ligt er een voorstel van de regering op tafel die sancties uitsluit", stelt Claude Archer van Transparencia. "De PS van Rudi Vervoort is de enige partij in het parlement die geen voorstander is van sancties. Voor een burger is een wet die geen sancties inhoudt, slechts een papieren wet. In Vlaanderen en Wallonië bestaan er sancties wanneer de openbaarheid van bestuur niet wordt gerespecteerd. Nu moet Brussel volgen."

'Beloftes'

Zoé Genot (Ecolo), Vincent De Wolf (MR), Emmanuel De Bock (Défi), André Du Bus de Warnaffe (CDH), Cieltje Van Achter (N-VA) en Françoise De Smedt (PTB) dienden begin dit jaar een voorstel in dat sancties wel mogelijk maakt. Wanneer een overheid weigert om documenten vrij te geven, kan die zich volgens dit voorstel aan dwangsommen verwachten. Transparencia en Cumuleo willen dat ook de PS dit voorstel steunt.

Vandaag worden beide voorstellen - met en zonder sancties - besproken in het Brussels Parlement. Transparencia en Cumuleo willen dat het parlement daarover stemt voor het einde van de legislatuur. "Wij willen dat het parlement zich aan zijn beloftes houdt", herhaalt Christophe Van Gheluwe van Cumuleo. Sympathisanten van Transparencia en Cumuleo protesteerden voor de deuren van het Brussels Parlement. Parlementsleden die de sancties steunen werden onthaald op gejuich.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?