Ngo's: 'Eisen grondig onderzoek naar kans op foltering'

© Ivan Put
| Soedanese migrant aan het Noordstation.
Updated: 20-12-2017 - 13:24

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, 11.11.11 en Amnesty International zijn erg bezorgd over de getuigenissen van gefolterde Soedanezen die vanuit België teruggestuurd werden. Ze vragen dat niemand nog wordt vastgehouden of teruggestuurd zonder grondig individueel onderzoek naar het risico op folteringen.

De drie organisaties eisen dat de regering en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hun verantwoordelijkheid opnemen.

Francken en de regering "moeten garanderen dat niemand verder wordt vastgehouden noch wordt teruggestuurd naar zijn herkomstland, zonder grondig individueel onderzoek naar het risico op foltering of andere zware mensenrechtenschendingen", zoals voorzien in artikel 3 van het Europees Verdrag van de rechten van de Mens (EVRM).

"Ook is de huidige samenwerking met het Soedanese regime dat massaal mensenrechten schendt onaanvaardbaar en ronduit gevaarlijk", benadrukken de organisaties.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen waarschuwde in oktober samen met haar zusterorganisatie Ciré nog dat teruggestuurde Soedanezen in hun thuisland folteringen riskeerden. Ook de Mensenrechtenliga uitte kritiek over de Soedanese delegatie agenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?