Nieuwe burgemeester Anderlecht legt eed af met 'social distancing'

eedaflegging Fabrice Cumps Anderlecht
© Gemeente Anderlecht
| De nieuwe Anderlechtse burgemeester, Fabrice Cumps (PS), legde de eed af bij minister-president Vervoort, met respect voor de 'social distancing'
© Gemeente Anderlecht
| De nieuwe Anderlechtse burgemeester, Fabrice Cumps (PS), legde de eed af bij minister-president Vervoort, met respect voor de 'social distancing'

Fabrice Cumps (PS) heeft vrijdag eindelijk de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van Anderlecht. Mét respect voor de social distancing, laat de gemeente weten. Zijn voorganger Eric Tomas nam al in februari afscheid, maar door administratieve vertraging en daarna de corona-gezondheidscrisis duurde het bijna drie maanden voor de burgemeesterssjerp officieel kon worden overgedragen.

Anderlechts schepen Fabrice Cumps (51) werd vrijdag na lang wachten door minister-president en partijgenoot Rudi Vervoort beëdigd als burgemeester - voor een zeer beperkt publiek en op voldoende afstand weliswaar.

Hij volgt zo Eric Tomas op, die ruim drie maanden geleden tijdens de gemeenteraad zijn ontslag aankondigde. De aanstellingsprocedure liep echter veel vertraging op door administratieve issues, en daarna de gezondheidscrisis.

Zoon van

Fabrice Cumps heeft een licentiaatsdiploma economische wetenschappen, met een specialisatie in de publieke economie. Als burgemeester treedt hij in de voetsporen van zijn vader Guillaume Cumps - beter bekend als 'Willy' -, die in de jaren zeventig zeven jaar lang waarnemend burgemeester was toen diens collega Henri Simonet deel uitmaakte van de regering en later de Europese Commissie.

Fabrice Cumps heeft zijn hele carrière in openbare diensten gewerkt, voornamelijk als gewestelijk ambtenaar en in verschillende ministeriële kabinetten. Verder oefende hij functies uit in verschillende paragewestelijke instellingen, zoals de Haven van Brussel, Télé Bruxelles en recenter de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij.

Netheid en veiligheid

Sinds 2000 is Cumps gemeenteraadslid in Anderlecht en in 2006 werd hij er schepen, met voornamelijk de bevoegdheden Onderwijs en Financiën. Cumps "richt zich resoluut op de toekomst en wil de teamdynamiek verderzetten binnen de progressieve meerderheid in Anderlecht", laat hij in een perscommuniqué weten.

"De uitdagingen op het vlak van netheid, veiligheid en kwaliteit van de openbare ruimte staan centraal voor de meerderheid. In dit kader wil Fabrice Cumps de acties van de gemeente heroriënteren door in te zetten op nabijheid en decentralisatie." Dit moet voornamelijk via een systeem van wijksteunpunten gebeuren, die de contacten tussen de verschillende administratieve, sociale en politiediensten en de burgers zullen vergemakkelijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?