Anderlechts burgemeester Tomas geeft donderdagavond sjerp door

© PhotoNews
| De burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS), gaat met pensioen (archiefbeeld)

De 71-jarige Anderlechtse burgemeester Eric Tomas (PS) gaat op de gemeenteraad van donderdagavond officieel zijn vertrek aankondigen. Dat bevestigt Tomas aan BRUZZ na een bericht van RTBF. Tomas, die met pensioen gaat, wordt voor 20 februari opgevolgd door schepen Fabrice Cumps.

"Ik wilde het nieuws bewaren voor de gemeenteraadsleden, maar nu het uitgelekt is, kan ik u bevestigen dat ik mijn ontslagbrief inderdaad ga versturen", zegt Eric Tomas (PS), die sinds 2012 burgemeester is van Anderlecht.

Dat de 71-jarige Tomas geen volledig mandaat zou uitzitten, was al langer bekend. Ook zijn opvolger en huidig schepen Fabrice Cumps (PS) was al aangeduid. Hij gaat bij het Gewest de eed afleggen tussen nu en de volgende gemeenteraad, die op 20 februari plaatsvindt.

Windmolen

Tomas rekent op meer tijd voor zijn vier kleinkinderen, en voor zijn grote passie: sleutelen aan oude auto's. Met politiek stopt hij helemaal: als de transitie is afgerond, stopt hij ook als gemeenteraadslid. "Ik zit al in de gemeenteraad sinds 1982, ooit moet je stoppen. Na een wetenschappelijke en parlementaire carrière nam ik het roer over in Anderlecht, en ik ben er de oudste nog zittende burgemeester sinds Wereldoorlog II."

De grootste verandering in zijn gemeente in de afgelopen jaren zijn de nieuwe woonwijken die langs het kanaal en bij Erasmus volop worden gebouwd. "Die betekenen 15.000 tot 20.000 meer inwoners tegen 2030, een totale transformatie."

Het fierst is hij qua eigen verwezenlijking op de heroprichting van de Luizenmolen. Die windmolen werd in de jaren vijftig gesloopt, maar werd onder Tomas' bezieling zorgvuldig gereconstrueerd en in 1999 ingehuldigd. De getrouwe kopie werd later door de Brusselse regering erkend als momument, omwille van haar erfgoedwaarde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?