Noodplan om achterstallige OCMW-betalingen weg te werken

© OCMW Schaarbeek / Facebook
| Niet zestig, maar mogelijk duizend mensen wachten op hun uitbetaling.

Het aantal achterstallige betalingen van het OCMW in Schaarbeek ligt veel hoger dan gedacht. Dat bevestigt Schaarbeeks OCMW-voorzitster Sophie Querton. Het OCMW lanceert daarom een noodplan. Politici en bestuurders zullen wekelijks samenkomen om de voortgang op te volgen.

Niet zestig, maar mogelijk 1.000 mensen wachten nog op hun betaling van het OCMW. Dat schrijft de RTBF en de informatie werd tijdens de laatste OCMW-raad besproken. Ook de voorzitster van het OCMW Schaarbeek, Sophie Querton, bevestigt dat het probleem mogelijk groter is dan eerder gedacht. "Het gaat om enkele honderden dossiers," legt ze uit aan BRUZZ. Dat ze het eerder had over ‘zestig’ komt omdat ze slechts de achterstallige betalingen van één type had meegerekend: de betalingen die te maken hadden met de indexering.

"Dat was slechts het topje van de ijsberg," zegt Georgy Manalis, zeven jaar OCMW-raadslid. "We zitten in een onhoudbare situatie." Het OCMW heeft volgens Querton al jaren vertragingen. Maar dat komt volgens haar niet alleen door het nieuwe informaticasysteem Sociabili. Het programma heeft het alleen erger gemaakt, en daardoor is het probleem blootgelegd.

Ernstiger is het personeelstekort: dertig procent van het personeel zou volgens Manalis afwezig zijn. "In een gemiddelde administratie is dat 10 procent. Maar in het OCMW van Schaarbeek hebben sommige diensten tot 50 procent tekort. Ze hebben teveel werk en krijgen te maken met ziektes als burn-out." Extra mensen aanwerven gaat niet volgens Manalis, daar heeft het OCMW de budgettaire ruimte niet voor. "We zorgen dat de teams anders werken, we verplaatsen ze naar de plekken waar de mensen het hardst nodig zijn."

Daarom komt de OCMW-raad met een noodplan. Er zullen intern wat veranderingen plaatsvinden: mensen zullen worden overgeplaatst naar andere diensten om zo efficiënter te kunnen werken. Ook zullen de sociaal assistenten wekelijks laten weten hoeveel dossiers ze niet behandeld hebben. Het Vast Bureau – bestaande uit afgevaardigden uit de OCMW-raad en de voorzitster – komt wekelijks samen om dit op te volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?