Zestig Schaarbekenaren wachten sinds november op geld van het OCMW

© OCMW Schaarbeek / Facebook
| De vertraging van de uitbetalingen wijdt OCMW-voorzitster Sophie Querton aan steeds complexer wordende sociale situaties enerzijds en een personeelstekort bij het OCMW anderzijds.

Sinds november zitten zestig mensen in Schaarbeek zonder hun inkomen van het OCMW. Dat komt door de steeds complexere sociale situatie enerzijds, en door een personeelstekort anderzijds, verklaart OCMW-voorzitster Sophie Querton.

Het nieuws komt aan het licht door ADAS, L’association de Défense des Allocataires Sociaux, die in een brief aan de voorzitster van het OCMW zijn beklag doet over de informaticaproblemen bij het OCMW en de daardoor veroorzaakte vertragingen. "De mensen zijn niet in staat om de huur, de energierekeningen en het schoolgeld te betalen," klinkt het. "Ze kunnen niet meer in hun dagelijkse levensonderhoud voorzien."

De technische problemen met het nieuwe informaticasysteem Sociabili waren van korte duur, reageert OCMW-voorzitster Sophie Querton. Maar het klopt dat sommige mensen op hun betaling hebben moeten wachten. Wel gaat het volgens haar niet om volledige uitkeringen, verdedigt ze, maar om uitkeringen van een aanvullend leefloon.

De vertraging van de uitbetalingen wijdt Querton aan steeds complexer wordende sociale situaties enerzijds (scheidingen, telkens veranderende werkdagen, geen kennis van het Frans noch Nederlands) en een personeelstekort bij het OCMW anderzijds.

"Steeds minder mensen moeten het werk doen van meer mensen. Maar we nemen maatregelen om dit structureel op te lossen," zegt Querton. "We zijn op zoek naar sociaal assistenten en administratieve medewerkers om het team bij te staan. Ook helpen medewerkers tussen verschillende teams elkaar om de achterstand op te lossen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?