Brusselse OCMW-hervorming zorgt voor hoogspanning

© PhotoNews

Het Brussels Parlement keurde vrijdag de ordonnantie goed die de bestaande wetgeving voor de OCMW's moderniseert en stroomlijnt. Die hervormingsgesprekken liepen echter niet van een leien dakje. MR-fractieleider Vincent De Wolf kreeg een woedeaanval toen zijn voorstel om de stemming met een maand uit te stellen op een koude steen viel.

De ordonnantie moet de bestaande wetgeving over de Brusselse OCMW's moderniseren, vereenvoudigen en stroomlijnen. "Ongeacht de woonplaats moet iedereen die in dezelfde situatie verkeert, ook dezelfde hulp krijgen van het OCMW", zegt minister Pascal Smet (SP.A), die samen met Céline Fremault (CDH) het ontwerp voor ordonnantie indiende.

Weg met dubbele voogdij

Eén van de maatregelen is dat de dubbele voogdij wordt afgeschaft. De bevoegdheden wordt opgesplitst: de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) neemt de beslissingen van het OCMW. De gemeente waakt wel nog over de begroting.

Er komen ook extra maatregelen inzake 'good governance'. Zo moeten de OCMW's samen met de begroting een driejarenplan opstellen. De OCMW's zullen verplicht worden een HR-directeur, een financieel directeur, een CSR-manager en een secretaris-generaal aan te duiden. Ook moet er een directiecomité opgericht worden.

Franse colère

MR-fractieleider en burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf ontstak bij de bespreking in een Franse colère, ook al had zijn fractie in commissie de tekst goedgekeurd. "Amateurisme, deloyaal gedrag, leugens en slecht bestuur", klonken zijn verwijten.

Hoewel de regering beweerde dat alle actoren geconsulteerd werden, is er geen overleg geweest met de burgemeesters. "In naam van goed bestuur, schaalvoordelen en de vermindering van het aantal mandatarissen, heeft deze tekst tot doel om de autonomie van de OCMW's te verhogen door een groot deel van de financiële voogdij door de gemeenten te schrappen", fulmineerde De Wolf.

"Een OCMW kan morgen vrij beslissen om het personeelskader, de barema's en uitgaven te verhogen, zonder enige controle, terwijl de gemeenten wettelijk verplicht zijn om de tekorten van de OCMW's te dekken."

Conferentie van Burgemeesters

De Wolf vroeg de stemming in de plenaire zitting met een maand te verlengen, zodat ook de Conferentie van Burgemeesters hun zegje kunnen doen. Volgens hem waren ook burgemeesters uit andere fracties, zoals parlementsvoorzitter en burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS), daar voorstander van.

In haar repliek zei minister Fremault niet onder de indruk te zijn van de woedeaanval van De Wolf. Ze wees op de lange parlementaire weg die de tekst reeds had afgelegd en het advies dat aan Brulocalis werd gevraagd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?