Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet 2 (PS)

Smet wil alle OCMW’s op één lijn

DV, EDB
© BRUZZ
30/01/2019
Updated: 30/01/2019 18.34u

De commissie Sociale Zaken van het Brussels parlement keurde woensdag een voorstel goed dat de OCMW's in Brussel meer moet stroomlijnen. "Want iedereen die in dezelfde situatie verkeert, moet dezelfde hulp krijgen van het OCMW, of hij nu in Brussel-Stad, Sint-Pieters-Woluwe of Sint-Joost-ten-Node woont", zegt minister Pascal Smet (SP.A), die samen met Céline Fremault (CDH) het ontwerp voor ordonnantie indiende. “Het was een bewuste, politieke keuze om OCMW’s en gemeenten niet te fuseren zoals in Vlaanderen.”

“De OCMW-wet van 1976 heeft in de loop der jaren wel enkele wijzigingen ondergaan, maar is nooit helemaal hervormd geweest,” klinkt het vanuit het kabinet van minister voor Bijstand aan Personen Pascal Smet. “Met deze regering wilden we daar eens deftig werk van maken.”

Het resultaat is een ontwerp tot ordonnantie dat vooral focust op het uniformiseren en moderniseren van de negentien OCMW’s. “Het is de bedoeling dat in elk OCMW voortaan eenzelfde structuur heerst en dat het personeel dezelfde functies uitvoert,” vertelt Smet aan BRUZZ. "Nu durft dat al eens te verschillen van OCMW tot OCMW."

“Daarom zullen alle OCMW’s een sociaal en een financieel directeur krijgen, naast een HR-directeur en een secretaris-generaal. Die uniforme structuur zal tot een betere samenwerking tussen de verschillende OCMW's leiden. De secretaris-generaal wordt trouwens een mandaatfunctie van acht jaar: niemand kan de post nog gedurende decennia bekleden zonder evaluatie. De OCMW-secretarissen die al benoemd zijn, blijven wel op post."

Dubbel toezicht

Daarnaast wil de ordonnantie ook het administratief toezicht vereenvoudigen. Nu gebeurt het toezicht door zowel de gemeente als de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). "Dat dubbel toezicht creëert veel werk en zal dus afgeschaft worden,” klinkt het. "Wij stellen voor dat enkel de GGC toezicht houdt, behalve voor zaken als de begroting.”

"Dat betekent meteen dat de beslissingen veel vlugger kunnen worden genomen. Nu kijken GGC en gemeente soms naar elkaar en laten beslissingen op zich wachten," aldus Smet.

“Het is een bewuste keuze geweest om geen hervorming door te voeren zoals die in Vlaanderen plaatsvond.”

Pascal Smet (SP.A)

Tot slot gelooft de minister dat de hervorming ook positief zal zijn voor de screening van de OCMW's. “We gaan de doeltreffendheid van de OCMW’s statistisch beter in kaart kunnen brengen omdat we nu overal op een gelijkaardige manier zullen kunnen meten,” aldus Smet.

Niet zoals in Vlaanderen

Voorlopig zullen de Brusselse OCMW’s dus niet in een gelijkaardige richting evolueren zoals die in Vlaanderen, waar de gemeentebesturen sinds 2019 grotendeels de bevoegdheden van de OCMW’s overnamen.

“Het is een bewuste, politieke keuze geweest om geen hervorming door te voeren zoals die in Vlaanderen plaatsvond. OCMW-raad en gemeenteraad blijven gescheiden,” zegt Smet. “Zoiets zou de OCMW’s te veel politiseren, terwijl de menselijke kant hier net van groot belang is."

"In Brussel hebben we gewoon stap voor stap bekeken hoe we de zaak vooruit konden helpen,” klinkt het. “Het is geen sexy dossier, maar voor de burger wel een verbetering wanneer hij of zij plots veel sneller een beslissing zal krijgen én op dezelfde manier zal worden behandeld als iemand uit een buurgemeente.”

Stemming

Het ontwerp van ordonnantie werd woensdag gegekeurd in de commissie. Alle meerderheidspartijen stemden voor, samen met de MR. Ecolo onthield zich en zowel N-VA als PVDA zitten niet in de commissie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, Pascal Smet, Céline Fremault, OCMW, uniformisering, integratie, fusie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni