OCMW's krijgen meer tijd om mensen met waterschulden te helpen

© SP.A
| Het voorstel van ordonnantie kwam van Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A).

Brusselse OCMW's krijgen voortaan meer tijd om mensen met waterschulden te helpen alvorens de vrederechter kan beslissen het drinkwater af te sluiten. De commissie Leefmilieu van het Brussels parlement heeft daarover dinsdag een voorstel van ordonnantie van Brussels parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) goedgekeurd.

In Brussel is het aantal afsluitingen van water spectaculair gestegen. Tussen 2009 en 2016 ging het om een stijging van meer dan 235 procent. Dit wil concreet zeggen dat de bewoners geen water meer kunnen gebruiken: niet om te drinken, om te koken of voor hun persoonlijke hygiëne. "Dat is onaanvaardbaar", zegt SP.A-parlementslid Hannelore Goeman. "Water is essentieel om te overleven, het is onmogelijk om een leven op te bouwen zonder water".

OCMW's kunnen mensen met betalingsproblemen helpen en ondersteunen, bijvoorbeeld door het opstellen van een afbetalingsplan, het bemiddelen met Vivaqua. Maar de OCMW's hebben momenteel maar één maand de tijd om een oplossing te zoeken. Daarna kan de vrederechter beslissen het water af te sluiten.

"Met dit voorstel van ordonnantie wordt de termijn verlengd tot twee maanden. Zo hebben de OCMW's meer tijd om een oplossing te zoeken. Bovendien wordt ook de opbouw van schulden vermeden", zegt Goeman. De nieuwe regelgeving treedt onmiddellijk in werking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?