Rachid Madrane

Rachid Madrane kondigde de ombudsman maandagochtend bij de start van het nieuwe parlementaire jaar aan (archiefbeeld).

Ombudsman moet eerste helft van 2020 in functie treden

┬ę Belga
16/09/2019

Voor het einde van het jaar moet een oproep gelanceerd worden voor een Brusselse ombudsman opdat deze in de eerste helft van 2020 in functie kan treden. Dat verklaarde de voorzitter van het Brussels Parlement Rachid Madrane (PS) maandagochtend bij de start van het nieuwe parlementaire jaar. Madrane en de rest van het bureau werden tijdens de openingszitting zonder problemen in hun functie bevestigd.

Het Brussels Gewest was de laatste entiteit die nog niet over een ombudsman beschikte. Daar werd tijdens de laatste plenaire vergadering van de afgelopen legislatuur eind april een mouw aangepast. Je kan bij de Brusselse ombudsman terecht voor klachten over alle Brusselse gewestelijke overheidsdiensten, inclusief die van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franstalige Gemeenschapscommissie (Cocof). Gemeenten kunnen zich, indien ze geen eigen ombudsdienst hebben, aansluiten bij deze dienst.

Parlementsvoorzitter Madrane kondigde aan dat hij werk wil maken van de oprichting van de ombudsdienst. Zo wil hij voor het einde van het jaar een oproep tot kandidaten lanceren. De ombudsman moet in de eerste helft van 2020 geïnstalleerd zijn. "We hebben in de begroting van het parlement voor volgende jaar de nodige middelen ingeschreven", richtte Madrane zich tot de minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD).

In zijn toespraak kondigde Rachid Madrane ook een brede reflectie aan over de werking van het parlement. Hij pleitte er ook voor om jongeren en kinderen meer te betrekken bij het parlement. Zo moet een jeugd- en kinderparlement de band tussen jongeren en de politiek versterken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Rachid Madrane , ombudsman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni