Gwendolyn Rutten 2

| Voorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten

Onderhandelingen voor regering opnieuw begonnen

TG
© Belga - BRUZZ
16/07/2019
Updated: 16/07/2019 18.15u

De gesprekken tussen de zes onderhandelaars die samen een Brusselse regering willen vormen zijn opnieuw opgestart. Eerder vandaag lagen ze stil door intern overleg bij Open VLD, dat MR alsnog aan boord wou.

Aanvankelijk was de finale vergadering over het Brusselse regeerakkoord gepland op maandag. Door de vraag van Open VLD werd die verschoven naar dinsdag. Maar de landing bleef uit. De vergadering die gepland was om 13 uur nog niet begonnen. Rond 18 uur was dat wel het geval. De onderhandelaars wilden doorgaan tot het einde.

De liberalen van Open VLD bleven dus aandringen op de uitbreiding van de toekomstige regering met MR, hoewel de andere onderhandelaars van PS, Ecolo, Défi, Groen en One.Brussels-SP.A dat hebben afgewezen.

"Ik wil voortwerken met de zes partijen met wie we in een goede sfeer de stad gaan veranderen," zei Elke Van den Brandt van Groen. Ook Laurette Onkelinkx (PS) verwees naar de zes onderhandelende partijen. Voorzitter Olivier Maingain van Défi ziet in de démarche de hand van voorzitster Gwendolyn Rutten van Open VLD. "De Brusselse onderhandelaars willen de onderhandelingen wel tot een goed einde brengen."

Rutten kwam vandaag naar het Brussels Parlement om de kwestie te bespreken met de formateurs. De liberale partij voelt zich ongemakkelijk in een regering met partijen die eerder links zijn. Mogelijk is de eis ook gelinkt aan de vorming van de andere regeringen in het land (federaal, Waals,...).

Ondertussen heeft de MR aan RTBF bevestigd dat zij in de oppositie zullen zetelen.

Laatste knopen

De onderhandelaars waren van plan om maandag de laatste knopen door te hakken. Een aantal partijcongressen over regeringsdeelname waren dinsdag al gepland. Dat bleek dus te optimistisch en alles schoof (minstens) een dag op.

Open VLD eiste ook bij het begin van de Brusselse formatiegesprekken dat de MR betrokken zou worden. Dat gebeurde niet en de onderhandelingen gingen van start zonder de MR. Bij het einde van de formatiegesprekken herhaalt de situatie zich dus.

Ecolo-kopstuk Zakia Khattabi reageert ontevreden via Twitter. "De echte kermis is om de hoek," verwijst ze naar de Zuidfoor.

Even voor 18 uur herbegonnen de gesprekken tussen de zes partijen dan toch. Welke boodschap Gatz en Vanhengel meebrengen voor de overige vijf partijen is onduidelijk. De MR schoof alvast niet aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Open VLD , MR , brusselse regeringsvorming , Gwendolyn Rutten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni