Onderwijs Brusselse bevoegdheid? Vervoort blijft op de vlakte

© Dieter Telemans

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemt zichzelf een regionalist. Maar onderwijs en cultuur naar het gewest overhevelen, ligt moeilijker. “Vlaanderen zal onderwijs nooit afstaan aan Brussel,” zegt hij aan Le Soir.

In een interview met Le Soir heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) het over regionale bevoegdheden. De nieuwe Brusselse kinderbijslag, voorheen nog federaal, is een feit. Een symbolische stap? “Als ik meer bevoegdheden zou krijgen, zou ik alle middelen aanwenden in het belang van de Brusselaars. Ik ben een regionalist,” zegt Vervoort.

Maar cultuur en onderwijs tot gewestelijke bevoegdheden maken, is niet evident volgens Vervoort. “Vlaanderen zal onderwijs nooit afstaan, daar ben ik van overtuigd. Cultuur zou op termijn nog Brussels kunnen worden. Maar onderwijs, nee.”

Anderzijds: “We moeten dingen durven afbreken en ze opnieuw opbouwen. In plaats van twee verschillende onderwijssystemen, een onderwijs dat inspeelt op de specifieke uitdagingen. De breuklijnen liggen vooral tussen stad, randgemeenten, en landelijke gebieden,” aldus de minister-president.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?