One.brussels-Vooruit lanceert Brussels energiepact tegen energiearmoede

Els Rochette (One.Brussels) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019 Els Rochette (One.Brussels) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Els Rochette (One.Brussels) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019.
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Els Rochette (One.Brussels) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019.

Een specifieke energiecrisismanager, het verlagen van de elektriciteits- en gasfactuur en het bevriezen van de huurindex voor de eerste 700 euro per maand. Dat zijn enkele voorstellen uit het Brussels energiepact van one.brussels-Vooruit, dat Brussels parlementslid Els Rochette donderdag lanceert.

"De huidige energie- en inflatiecrisis drukt een groot deel van de Brusselaars in de armoede", zegt Rochette. "Ook veel werkende Brusselaars gaan moeite hebben om hun rekeningen nog te betalen deze winter."

"Wat ons betreft mag niemand wakker liggen van een energierekening. Daarom doen we een zestal concrete voorstellen die op korte termijn het verschil kunnen maken voor de Brusselaars die anders in de financiële problemen komen."

Energiecrisismanager

Haar energiepact voorziet een specifieke energiecrisismanager die de regie in handen neemt en rechtstreeks rapporteert aan de minister-president en daarbij nauw samenwerkt met de bevoegde ministers. Hij moet de bestaande lokale en geestelijke initiatieven inventariseren, de actoren samenbrengen en beleidsvoorstellen doen.

Voorts kan de Brusselse gas- en elektriciteitsfactuur dalen door de distributietarieven van Sibelga (170 euro per jaar), de wegenisbelasting (in totaal 35 miljoen) en de kosten voor openbare verlichting (27 miljoen) uit de factuur te halen.

Huurindex

One.brussels-Vooruit bepleit ook een bevriezing van de huurindex voor alle huurpanden over de eerste 700 euro huur per maand. De indexering zou dus enkel gelden voor het bedrag boven de 700 euro.

Het energiepact voorziet ook quick win-teams die de burgers in de wijken sensibiliseren en met akkoord van de bewoner binnen de 14 dagen de nodige aanpassingswerken doen, en één gezamenlijk digitaal energieloket voor wie bij het OCMW moet aankloppen om de energiefactuur te betalen.

Voorts moet de energietransitie rekening houden met iedereen, ook met de laagste inkomenscategorieën.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?