1867 EPB Certificateur 14

| Een EPB Certificateur aan het werk. (archief)

Alle Brusselse woningen moeten tegen 2030 EPB-certificaat hebben

© Belga
31/01/2024

Alle woningen in Brussel zullen tegen 2030 moeten beschikken over een EPB-certificaat, een certificaat dat de energieprestatie van het gebouw classificeert. Dat heeft Brussels minister van Leefmillieu Alain Maron gezegd bij de bespreking van de ordonnantie ter herziening van het wetboek rond Lucht Klimaat en Energiebeheersing.

Volgens de minister voorziet de tekst de invoering van een "progressief regelgevend kader" dat als doel heeft de woningen met EPB-klasse F en G tegen 2033 te renoveren en om tegen 2045 een einde te maken aan zogenaamde 'energiezeven' of energieverslindende woningen met EPB-klasse D en E.

De tekst werd na een uitvoerige bespreking met 9 stemmen voor, 2 tegenstemmen (PTB en N-VA) en 2 onthoudingen (MR) goedgekeurd.

Volgens Maron passen de plannen in de ambitie om de broeikasgasuitstoot tegen 2030 met 47 procent te verminderen.

Op dit moment produceren de Brusselse gebouwen meer dan de helft van de broeikasgassen op het Brusselse grondgebied en bijna een derde van de fijne deeltjes die in de lucht worden uitgestoten. Meer dan een kwart (27 procent) Brusselse gezinnen verkeert in een situatie van energiearmoede en een derde van de Brusselse gebouwen is helemaal niet geïsoleerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni