Onkelinx zegt 'neen' tegen MR

© Photonews
| Reynders en Vervoort
Updated: 12-07-2019 - 10:05

Nu MR in Wallonië mee mag aanschuiven voor onderhandelingen, dringen de Franstalige liberalen ook aan om in Brussel mee te onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. "Dat zou logisch zijn en getuigen van politieke coherentie", zo zei voorzitter van de Brusselse MR Didier Reynders vrijdag. Maar PS en ook Ecolo slaan (opnieuw) de deur dicht: "Je kan Brussel niet als pasmunt gebruiken voor de vorming van een andere regering", aldus Laurette Onkelinx.

Nu PS en Ecolo aan Waalse kant de deur hebben geopend voor gesprekken met de MR, wil MR ook graag betrokken worden bij de Brusselse formatie. In Brussel zitten PS, Ecolo, Défi, One Brussels-SP.A, Groen en Open VLD al langer samen voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering.

De landing lijkt daar zelfs al in zicht. Een eerdere poging van Open VLD om ook zusterpartij MR mee aan boord te hijsen mislukte, maar nu ruiken de Franstalige liberalen een nieuwe kans. "Als MR mee onderhandelt over een Waalse regering zou het logisch en politiek coherent zijn dat MR ook in Brussel mee betrokken wordt. Strikt rekenkundig is het niet nodig, maar gezien de banden tussen Wallonië en de Fédération Wallonie-Bruxelles (Franse Gemeenschap, red.) zou dat getuigen van politieke coherentie", aldus Reynders.

'Neen'

Maar PS-onderhandelaar in Brussel Laurette Onkelinx klapt de deur voor MR al dicht. "Brussel is een apart gewest", reageert Onkelinx voor BX1. "Je kan Brussel niet als pasmunt gebruiken voor de vorming van een andere regering. We zitten nu aan tafel met partners die elkaar respecteren."

Ook bij Ecolo klinkt een kort "neen" op de vraag van MR. En hoewel Open Vld bij de start van de onderhandelingen op 24 juni niet kwam opdagen, net omdat de partij vond dat de MR betrokken moest worden omwille van de 'coherentie', verdedigde Sven Gatz de vraag van MR niet. "Dat is een zaak van de Franstaligen onderling", wilde hij enkel kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?