Onverdoofd slachten: Hilde Sabbe niet meer welkom op Vooruitlijst

Hilde Sabbe

Brussels parlementslid Hilde Sabbe (One.brussels-Vooruit) is in de toekomst niet meer welkom op een lijst van Vooruit. De partij neemt die stap nadat ze tegen het verbod op onverdoofd slachten stemde.

De stemming over het onverdoofd slachten in het Brussels parlement blijft voor politieke deining zorgen. Vrijdag werd al duidelijk dat One.brussels-Vooruit-fractieleider Fouad Ahidar uit het partijbureau werd gezet omdat hij tegen het verbod had gestemd.

Binnen de One.brussels-Vooruitfractie stemde echter ook Hilde Sabbe, die als onafhankelijke kandidaat op de lijst was opgekomen, tegen een verbod. Tijdens de TerZake-uitzending van vrijdag kreeg Sabbe van de presentator te horen dat Vooruit ze niet meer op een lijst wou bij de volgende verkiezingen.

De woordvoerder van Conner Rousseau bevestigt aan onze redactie dat Sabbe niet meer welkom is op een lijst van de partij, maar wil verder niet meer uitweiden over de kwestie.

Hilde Sabbe

Opmerkelijk: Hilde Sabbe zelf kreeg nog geen nieuws van Vooruit. “Ik heb het vrijdagavond ook pas gehoord tijdens TerZake en kreeg daarna ook geen bericht meer. Nu, het is ook maar de vraag of ik nog wel op een Vooruitlijst zou willen staan.”

Sabbe noemt de beslissing ‘de kroniek van een aangekondigde breuk’. "Conner Rousseau en Brussel, dat matcht niet. Hij heeft geen voeling met de problemen van de grootstad, dat zag je ook in zijn uitspraken over Molenbeek, daar worden wij nog elke dag aan herinnerd.” Het parlementslid hekelt ook de autoritaire stijl van Rousseau.

De One.brussels-Vooruitfractie telt drie leden in het Brussels parlement. Els Rochette is net als Hilde Sabbe wél lid van One.brussels, maar niet van Vooruit. Rochette stemde wél voor een verbod op onverdoofd slachten.

Meningsverschillen alom

Ook in de meeste andere fracties in het parlement verschilden de meningen en het stemgedrag over het onverdoofd slachten, maar Vooruit is de eerste partij die optreedt tegen parlementsleden die de partijlijn niet volgen.

Het verbod werd vrijdag uiteindelijk verworpen met een relatief krappe meerderheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?