| Bourgetlaan 20 stond te huur als kantoorgebouw.

Ook N-VA tegen gewestelijk centrum transitmigratie

JP
© BRUZZ
31/12/2021

Het Brussels Gewest is niet bevoegd voor de opvang van transmigranten, stelt de N-VA. Wat Vervoort en de Brusselse regering nu doen is niet loyaal ten aanzien van het federale asiel- en migratiebeleid. Eerder uitte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) ook al kritiek.

N-VA noemt Brussel een ‘internationale illegale migratiehub’ met 'alle problemen van dien'. De Brusselse overheden weigeren volgens de N-VA de impact van dit probleem onder ogen te zien en weigeren transparantie te verstrekken. Er zou minstens een verplichte identificatie en begeleiding naar bestaande opvangstructuren met bed, bad en brood moeten worden voorzien.

"Ook politie- en hulpdiensten op het terrein klagen reeds jarenlang deze onhoudbare situatie aan. Er is zo goed als geen controle in Brussel over wie op ons grondgebied verblijft.. Wat minister-president Vervoort nu doet is zeggen; ‘mensensmokkelaars, jullie zijn welkom om hier zaken te doen. Brussel is de ideale stop onderweg naar het VK of andere landen. Mensensmokkelaars, drop de transmigranten maar af en pik ze later terug op, wij houden jullie businessmodel overeind.’"

Eerder reageerde ook staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) ook al afkeurend op het plan van het Brussels Gewest voor het doorverwijscentrum voor transitmigranten. "Op korte termijn klinkt het opvangen van mensen die nu in Brussel zitten en richting UK trekken voor sommigen misschien menselijk. Alleen faciliteer je hiermee onwettig gedrag dat de voorbije jaren het leven heeft gekost aan duizenden mensen tussen Calais en Dover."

"Het signaal moet zijn dat transmigratie allesbehalve wenselijk is en bestreden dient te worden," stelde de staatssecretaris. "In ieders belang. Niet het signaal dat je het VK onwettig en mogelijks levend kunt bereiken via Europese tussenstations waar je kan uitrusten."

Federale strategie

Daarop wordt vanuit de sector dan weer met ongeloof gereageerd. "Niet alleen sluit de keuze van de Brusselse regering eigenlijk wel aan bij de strategie van het federaal regeerakkoord om in te zetten op opvang en oriëntering van mensen zonder wettig verblijf, ze sluit ook aan bij de aanbeveling die Myria in 2020 deed aan het einde van een zeer uitgebreid onderzoeksrapport," tweet Joost Depotter, coördinator beleid en ondersteuning bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni