Opdracht van informateurs Coens en Bouchez weekje verlengd

© PhotoNews
| Georges-Louis Bouchez, voorzitter voor MR.

De koning heeft de opdracht van informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez verlengd tot 4 februari. Dat hebben beiden dinsdagavond verklaard na afloop van een vier uur durende audiëntie op het paleis. De informateurs bleven karig met commentaar. "We gaan op zoek naar een meerderheid in dit land", aldus Coens.

Na een audiëntie van zowat vier uur verspreidde het Paleis een mededeling. "De informateurs hebben aan de Koning een verslag uitgebracht. Zij zullen enkele elementen verder aftoetsen en hun eindconclusies voorleggen op 4 februari 2020", zo luidt het in die mededeling.

Onverwachte verlenging

De verlenging van de opdracht komt onverwacht. De voorbije twee weken moesten de informateurs nagaan of een toenadering tussen PS en N-VA, de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens, mogelijk is. Maar PS-voorzitter Paul Magnette zei maandag dat een regering met PS en N-VA niet mogelijk is. De verwachting was dan ook dat de opdracht van de informateurs dinsdag zou eindigen.

Voor de camera van Terzake (VRT) bleef informateur Coens vaag over de richting die het nu uit zou kunnen gaan. De CD&V-voorzitter blijft hopen dat er op inhoudelijk vlak een meerderheid gevonden kan worden. Op de vraag of er nieuwe verkiezingen kunnen komen zei Coens dat "alle mogelijke pistes besproken zijn, maar verkiezingen de laatste optie zijn".

Wel of geen N-VA?

Coens en Bouchez zijn sinds 10 december informateur en hebben sindsdien verschillende pistes verkend. De CD&V van Coens dringt aan op een coalitie met N-VA, zodat er ook aan Vlaamse kant een meerderheid zou zijn. De PS zei maandag echter dat de N-VA te weinig toegevingen doet inzake sociaal beleid en ziet niet in hoe samen met N-VA te regeren.

De MR van Bouchez leek een tijd aan te sturen op een "Vivaldi-coalitie" van liberalen, socialisten, groenen aangevuld met CD&V. Maar de Vlaamse christendemocraten bleven er tot nu toe bij dat de N-VA aan boord moet kunnen worden gehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?