Gwendolyn Rutten

| Wie wordt de opvolger van Gwendolyn Rutten?

De voorzittersrace bij Open VLD kan opnieuw starten. Het partijbestuur van de Vlaamse liberalen herlanceerde maandag de procedure. Tegen uiterlijk eind mei moet de opvolger van Gwendolyn Rutten bekend zijn.

Normaal gezien moest de opvolger van Rutten intussen al bekend zijn. Maar als gevolg van de coronacrisis besliste de partij op 19 maart om de pauzeknop in te drukken en de voorzittersverkiezingen - een race tussen Els Ampe, Egbert Lachaert, Stefaan Nuytten en Bart Tommelein - voor maximaal twee maanden uit te stellen.

Het partijbestuur van Open VLD heeft nu het licht op groen gezet voor de herstart van de interne procedure. Bedoeling is dat de campagne opnieuw kan hervat worden, maar dan wel op een "serene en sobere" manier. Er komt ook nog een online voorzittersdebat, maar daar moet nog een datum voor geprikt worden.

Digitaal of telefonisch stemmen

Vanaf maandag 18 mei kunnen alle stemgerechtigde leden hun stem uitbrengen. Dat kan tot vrijdagmiddag 22 mei (12 uur). Door de coronamaatregelen is het stemmen op 110 fysieke stemlocaties geschrapt. Stemmen kan digitaal of telefonisch. De stemming gebeurt onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

Vrijdagnamiddag 22 mei zal de uitslag van de eerste ronde bekendgemaakt worden. Heeft geen van de kandidaten een absolute meerderheid, dan volgt een tweede ronde van vijf dagen. Die start op maandag 25 mei om 10 uur en loopt tot 29 mei om 12 uur. Uiterlijk eind mei weten we dus wie de komende jaren - een voorzittersmandaat duurt in principe vier jaar - aan het hoofd zal staan van de Vlaamse liberalen.

Ook de verkiezing van het nieuwe partijbestuur wordt opnieuw opgestart. Dat orgaan bestaat naast de voorzitter uit twintig rechtstreeks verkozen leden. Er hebben zich 116 kandidaten aangemeld voor een zitje in het partijbestuur. Ook het mandaat van een bestuurslid duurt vier jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Open VLD , voorzittersverkiezingen Open VLD , Els Ampe , Egbert Lachaert , Bart Tommelein , Gwendolyn Rutten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni