Open VLD moet nieuwe naam open.brussels al meteen corrigeren

Eva Christiaens
© BRUZZ
27/06/2022
Updated: 27/06/2022 18.39u

Met de naam open.brussels timmert de Brusselse Open VLD nu al aan de verkiezingsweg naar 2024. Maar noem het nog geen lijstnaam, verbetert nationaal partijvoorzitter Egbert Lachaert zijn Brusselse fractie. Die hoopt nog altijd op zoveel mogelijk samenwerking met Franstalige zusterpartij MR.

De verkiezingscampagne is zondag gelanceerd op het zomercongres van de Nederlandstalige liberalen. Open VLD Brussel wil in 2024 focussen op de economie van de hoofdstad, onderwijs en leefbaarheid. In een persmededeling na afloop van het congres kondigde de Brusselse Open VLD-fractie terloops aan dat “de blauwe ploeg in 2024 naar de regionale verkiezingen trekt onder de naam open.brussels.” Diezelfde mededeling verscheen op hun eigen website. Via Twitter is een groepsfoto gedeeld van Brussels minister Sven Gatz, zijn nationaal partijvoorzitter Egbert Lachaert en Brussels MR-voorzitter David Leisterh, voor een affiche met de nieuwe naam.

"Open.brussels is nog een werknaam"

Egbert Lachaert, partijvoorzitter Open VLD

Een dag later wordt de communicatie van de Brusselse fractie verbeterd. “Dit persbericht is verstuurd zonder ons medeweten. Statutair is dit niet officieel,” benadrukt woordvoerder Maarten Swinnen van partijvoorzitter Egbert Lachaert. “Open.brussels is een werknaam. Die dient om de campagne voor te bereiden, maar is nog geen finale keuze."

Voor de finale naamkeuze wacht Open VLD op verdere samenwerking met zusterpartij MR. De nationale afdeling hoopt op gezamenlijke lijsten met de Franstalige liberalen, een ambitie die Lachaert al eerder uitsprak. “We zullen maximaal samen lijsten indienen,” zegt Swinnen.

In de praktijk zal dat vooral op gemeenteniveau zijn. Bij de gewestverkiezingen zijn tweetalige lijsten niet toegelaten. Brussels MR-voorzitter David Leisterh zegt alvast dat er in alle 19 gemeenten - “op één à twee na” - een akkoord is om een gemeenschappelijke, liberale lijst in te dienen in 2024. “Onder welke naam dat gebeurt, is om het even. Het kan bijvoorbeeld ook Open.MR zijn of MR-VLD,” zegt Leisterh. (Lees verder onder de foto)

openbrussels_leisterh_lachaert_gatz.jpg

| David Leisterh, Egbert Lachaert en Sven Gatz voor het nieuwe logo, tijdens het congres van zondag.

Niet gestemd

De correctie van Lachaert komt er na openlijke kritiek van Open VLD-lid Els Ampe, die in het Vlaams parlement en de Brusselse gemeenteraad zetelt, op de naamswijziging. “Ledendemocratie?”, tweette ze zondagavond meteen na de mededeling van de Brusselse fractie. “Er is tijdens het congres op geen enkel moment discussie gevoerd of gestemd over een nieuwe naam,” zegt Ampe aan BRUZZ. “Ik ben een liberaal en een democraat en daarom lid van Open VLD. Als het liberale en democratische uit de naam verdwijnt, waar sta je dan nog voor?”

"Het is aan de partijleden om te beslissen wie zich kandidaat mag stellen, niet aan Sven Gatz"

Els Ampe, Vlaams parlementslid Open VLD

20210217 1741 ZOOM Els Ampe

Ampe hekelt verder het gebrek aan inspraak over de kandidaten op de lijst. Haar eigen naam werd zondag niet vermeld tijdens het ledencongres. Twaalf andere, nieuwe gezichten zijn daar wel voorgesteld. “Het is aan de partijleden om te beslissen wie zich kandidaat mag stellen op de lijsten, niet aan Sven Gatz of de lokale afdeling,” zegt Ampe. Zelf maakt ze zich geen zorgen over haar plaats op de liberale lijst in 2024, zegt ze. “Ik geloof dat ik voldoende steun geniet.” Ze voegt er wervend aan toe dat nieuwe leden nog altijd mee kunnen stemmen over de kandidaten op de lijst, mits ze zich voor 1 juli aansluiten bij de partij.

‘Projectnaam’

Brussels boegbeeld Sven Gatz behoudt zich maandag van verdere commentaar. Zijn woordvoerster spreekt, net als Egbert Lachaert, over een voorlopige “projectnaam”. “Open.brussels wordt al meer dan een jaar gebruikt in de communicatie van de Brusselse afdeling,” zegt woordvoerster Eva Vanhengel. Ze benadrukt dat het congres van zondag vooral de nieuwe gezichten van de partij in de verf wou zetten, niet de eventuele lijstnaam.

“We vinden het geen probleem dat deze werktitel gebruikt wordt om de lijsten voor te bereiden samen met de MR, maar een officiële naamswijziging kan alleen met de goedkeuring van de leden,” aldus nog Lachaerts woordvoerder. Dat moet gebeuren tijdens een later partijcongres.

Wat de officiële lijstnaam dan wordt, is afwachten. Open VLD zou niet de eerste Brusselse partij zijn die een andere naam kiest dan de nationale afdeling. In 2019 trok one.brussels, een afsplitsing van de socialistische partij Vooruit, met een aparte gewestnaam naar de kiezer. Opvallend, de typografie van open.brussels lijkt wel erg op die van one.brussels, beide met kleine letters en een punt. “We stellen inderdaad enige gelijkenis vast,” zegt one.brussels-parlementslid Hilde Sabbe. One.brussels-boegbeeld Pascal Smet wenst niet te reageren.

Journalist An Missotten legt uit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni