BRUNO DE LILLE 2 BRUZZ ACTU 1611

| Bruno De Lille (Groen): "We dreigen opnieuw jaren te verliezen."

Oppositie over Silver Tower: ‘Prutswerk van Brusselse regering’

Laurent Vermeersch
© Belga - BRUZZ
24/10/2018

Groen en N-VA zijn niet te spreken over de manier waarop de Brusselse regering de zoektocht naar een nieuw administratief gebouw beslechtte. “De sfeer van belangenvermenging is nefast voor het imago van Brussel”, zegt Bruno De Lille (Groen).

De Raad van State stak dinsdag een stokje voor het plan om de Brusselse ambtenaren te verhuizen naar de Silver Tower. De procedure waarbij de opdracht werd toegewezen aan Ghelamco was fout en niet transparant, klonk het. Terecht vond de Brusselse bouwmeester en ook de oppositie heeft nu kritiek op de aanpak van de gewestregering.

“Het is ongelooflijk hoe de Brusselse regering dit belangrijk project heeft verprutst”, reageert Bruno De Lille. “Iedereen had hierbij kunnen winnen: ambtenaren zouden een betere werkomgeving krijgen, Brusselaars een beter onthaal en een gebouw met een smoel, en het Gewest kon besparen door de ambtenaren samen te brengen in één gebouw. Nu verliest iedereen. Daarbovenop is de sfeer van belangenvermenging nefast voor het imago van Brussel.”

Eurostadion

De Lille heeft het dossier zelf nog in gang gezet als staatssecretaris voor Ambtenarenzaken in de vorige regering. “Bij het begin van deze legislatuur heeft de regering echter beslist om een nieuwe procedure te starten. Nu op het einde van de legislatuur moest het plots heel snel gaan, maar zo zijn er fouten gemaakt en wordt de indruk gewekt dat het op maat van een bepaald project was. Met als resultaat dat alles nu nog eens moet worden overgedaan. Zo dreigen we opnieuw jaren te verliezen.”

Cieltje Van Achter, lijsttrekker voor N-VA in Schaarbeek

| Cieltje Van Achter (N-VA)

Vorige week vroeg Cieltje Van Achter (N-VA) in het parlement nog of de deal met Ghelamco geen compensatie was voor het mislukken van het Eurostadion. “Vrijdag confronteerde ik minister-president Rudi Vervoort nog met zijn amateurisme in dit dossier”, zegt Van Achter. “De minister-president verwierp dit toen categoriek, maar enkele dagen later achterhaalt de waarheid hem al. De kritiek van de Raad van State is fors en ik vraag mij af wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt."

De zoektocht naar een nieuw thuis voor de Brusselse ambtenaren is ondertussen al jaren bezig. Het Gewest moet nu voor de derde keer een procedure starten. "Zulke groteske fouten, zo laat in dit proces, zijn onbegrijpelijk", vervolgt de N-VA'ster. "Ik roep minister-president Rudi Vervoort op om meteen werk te maken van wat een evidentie hoort te zijn in een dergelijk groot dossier: een open en eerlijke openbare aanbesteding. Een contract van 150 miljoen euro belastinggeld regelt men niet via enkele telefoontjes: dit is duidelijk een aanfluiting van de principes van goed bestuur."

Volgens Bruno De Lille van Groen is het op zich niet problematisch om een onderhandelde procedure te verkiezen boven een klassieke openbare aanbesteding. "Daarbij moet je als overheid de laagste bieder kiezen. Met onderhandelingen heb je meer marge om bij te sturen, en ontwikkelaars tegen elkaar uit te spelen. Maar dan moet de procedure juridisch wel helemaal goed zitten en moet je dat ook kunnen motiveren. Met haastwerk lukt dat niet, zeker als je weet dat de promotoren dit met een vergrootglas volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Stedenbouw, Bruno De Lille, Cieltje Van Achter, Rudi Vervoort, Ghelamco, Silver Tower

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni