Silver Tower: Raad van State schorst deal met Ghelamco

© Accarain-Bouillot en Atelier d'architecture de Genval
| Simulatiebeeld van de Silver Tower in de Noordwijk.

Het plan om 2.000 Brusselse ambtenaren in 2020 te verhuizen naar een nieuwe kantoortoren van Ghelamco gaat niet door. Volgens de Raad van State ging het gewest in de fout bij de procedure. Ondertussen dringt de tijd voor de Brusselse ambtenaren.​​

In de zoektocht naar een nieuw thuis voor de Brusselse ambtenaren besliste de gewestregering vorige maand om met ontwikkelaar Ghelamco een huurcontract af te sluiten voor de nog te bouwen Silver Tower. Vastgoedbedrijven Befimmo en Fedimmo, die met andere gebouwen in de running waren, stapten daarop naar de Raad van State en die geeft hen nu gelijk.

Volgens de Raad van State heeft het Brussels gewest niet de juiste procedure toegepast. In wezen betreft het “een overheidsopdracht voor aanneming van werken”, klinkt het in een communiqué. Dat betekent dat een openbare aanbesteding moest worden uitgeschreven. Het Gewest publiceerde enkel een vastgoedprospectie.

Daarnaast heeft het Gewest bij de toewijzing het gelijkheids- en non-discrimintatiebeginsel geschonden, oordeelt de Raad van State. Ook de transparantie liet te wensen over. Zo kon het gewest niet kan aantonen dat iedere deelnemer een uitnodiging heeft gekregen om aan de onderhandelingen deel te nemen. Bovendien zijn er geen notulen beschikbaar van die vergaderingen.

Het Gewest moet nu een nieuwe procedure starten. Ondertussen dringt de tijd voor de Brusselse ambtenaren. De meeste van hen werken in het ondertussen aftandse CCN, en in de City Center Offices aan het Rogierplein, waar het huurcontract over twee jaar afloopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?