© Atelier d'architecture Genval | Simulatiebeeld van de Silver Tower (centraal rechts), gezien vanaf de Kruidtuin.
Analyse

Ghelamco slaat dubbelslag in de Noordwijk

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
18/09/2018

Ontwikkelaar Ghelamco mag een nieuwe kantoortoren bouwen voor de ambtenaren van het Brussels Gewest. Bovendien wordt het bedrijf van Paul Gheysens ook mede-eigenaar van de huidige stek van de ambtenaren, het CCN aan het Noordstation. Een dubbelslag die vragen oproept.

Het dossier van het Eurostadion zit nog altijd in het slop en kostte Ghelamco al een aardige duit, maar ondertussen kan de ontwikkelaar toch al een aardig Brussels palmares voorleggen.
Het bouwbedrijf verkocht een pand aan de stad Brussel, bouwt een gemengd complex met voornamelijk kantoren aan Madou en legt momenteel de laatste hand aan een prestigieus woonproject aan de Louizalaan.

Als (voorlopige) klap op de vuurpijl besliste de gewestregering bijna twee weken terug om in zee te gaan met Ghelamco voor de verkoop van het CCN (Communicatie Centrum Noord) én de bouw van een nieuwe thuisbasis voor de ongeveer 2.000 gewestelijke ambtenaren. De naam van de promotor bleef wel onvermeld in het officiële persbericht. Dat stipuleerde enkel dat gekozen was voor de “meest concurrentiële en kwalitatief gezien beste offerte.”

Vragen

Wilde de regering geen reclame maken? In elk geval roept de beslissing heel wat vragen op. Het project van Ghelamco, de Silver Tower, was al in de vorige legislatuur in de running als nieuwe zetel van de Brusselse administratie. Toen kwam het echter niet tot een beslissing en de huidige regering besliste om een nieuwe procedure op te zetten.

Destijds werd het project getrokken door AG Real Estate. De vastgoeddochter van verzekeringsmaatschappij AG Real Estate verkreeg enkele jaren terug al een bouwvergunning voor een nieuwe kantoortoren aan het Sint-Lazarusplein, maar vond maar geen huurder en zette het project dan maar in de etalage. Begin dit jaar doken de eerste geruchten op dat Ghelamco de Silver Tower wilde overnemen. De verkoop zou pas deze week officieel worden, maar AG liet toe dat Ghelamco eerder al een dossier indiende. Met succes.

ccn_noord_2.jpg
© Purrrpl_Haze | Het CCN, bij het Noordstation.

Link met Eurostadion?

Het bouwbedrijf van Paul Gheysens bood ook 66,5 miljoen euro voor de Brusselse aandelen in het CCN, de huidige thuisbasis van heel wat ambtenaren. Dat zou een pak meer zijn dan wat concurrenten op tafel wilden leggen voor dit uitgeleefde gebouw. Ghelamco plant een renovatie en hoopt dat het de tweede thuishaven van de Vlaamse ambtenaren kan worden, na het Herman Teirlinckgebouw.

Zijn we getuige van een krachttoer van Ghelamco of is er sprake van doorgestoken kaart? Kwatongen suggereren dat de toekenning een manier is om de promotor te doen afzien van gevreesde schadeclaims rond het Eurostadion. De Brusselse regering wenst evenwel niet te reageren zolang nog beroep kan worden aangetekend tegen de beslissing.

“Wij hebben zoals iedereen een dossier ingediend en ik kan zeggen dat daar keihard is aan gewerkt afgelopen zomer”, zegt Ghelamco-bestuurder Philippe Neyt. “Ik denk dat wij het verschil hebben gemaakt met onze duurzaamheid en onze high-tech. Bovendien hebben we al bewezen dat we dergelijke projecten aankunnen. Kijk maar hoe de Warsaw Spire de skyline van de Poolse hoofdstad heeft veranderd.”

Pendelaars

Behalve over de keuze voor Ghelamco kunnen echter ook vragen gesteld worden over de keuze voor een nieuwe glazen kantoortoren vlakbij het Noordstation. Het concept daarvan lijkt achterhaald als we het vergelijken met het nieuwe Vlaams Administratief Centrum op de site van Thurn & Taxis.

“In de regering is ook gepleit voor een gebouw aan De Brouckère”, zegt een kabinetsmedewerker. “Zo kon je de ambtenaren laten buitenkomen in de stad, maar die optie bleek duurder uit te vallen.”
In plaats van de banden aan te halen met de stad, is dus opnieuw gekozen voor een gebouw dat vooral in het voordeel is van de pendelaar. Bijna de helft van de Brusselse ambtenaren woont nu al in Vlaanderen of Wallonië.

Opmerkelijk is ook dat bouwmeester Kristiaan Borret niet betrokken is bij de keuze. Omdat de toren al een vergunning had, was dat strikt genomen niet noodzakelijk, maar dan nog zou het logisch zijn dat je de persoon die moet waken over de architecturale kwaliteit van publieke gebouwen, mee een gebouw laat kiezen dat het imago van je belangrijkste administratie jarenlang zal bepalen.

Meer fundamenteel tot slot, kunnen we ons de vraag stellen of de Brusselse overheid niet beter zelf een gebouw zet in plaats van elk jaar enkele miljoenen euro’s aan huur op te hoesten. “Kopen is in principe beter, maar als eigenaar moet je je gebouw ook onderhouden als je het op het einde van de rit goed wil kunnen verkopen”, zegt parlementslid Bruno De Lille (Groen), in de vorige regering bevoegd voor Ambtenarenzaken.

“De ervaring leert dat overheden dat soms nalaten. Noodzakelijke werken worden om budgettaire redenen vaak uitgesteld. Dat zien we bijvoorbeeld met het CCN. Pragmatisch gezien is huren dan beter. Zodra het gebouw niet meer voldoet, kun je een nieuw pand huren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sint-Joost-ten-Node, Stedenbouw, ambtenaren, Ghelamco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni