Het Eurostadion blijft vooralsnog een (hele dure) maquette.

Eurostadion kostte Ghelamco al 23,6 miljoen euro

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
18/09/2018

Ook al is er nog geen steen gelegd, toch kostte het Eurostadion bouwheer Ghelamco al 23,6 miljoen euro. Dat schrijft Ghelamco zelf in z'n financieel jaarverslag. Het dossier rond het voetbalstadion op parking C zit muurvast, maar het bouwbedrijf maakt zich sterk het bedrag te kunnen recupereren via een schadeloosstelling of een nieuwe vergunning.

Philippe Close (PS) zei maandag dat het Eurostadion de Stad Brussel zo'n 4 à 5 miljoen euro kan kosten. Daarmee verwijst de burgemeester naar het juridische steekspel waarin Stad en Ghelamco verwikkeld zijn.

De Stad Brussel wil de erfpachtovereenkomst voor parking C met Ghelamco immers verbreken omdat het stadion niet op tijd klaar is en de bouwvergunning geweigerd is. Ghelamco ziet dat anders en wil nog verder met parking C. Het heeft daartoe een beroep lopen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

23,6 miljoen euro

Maar de kosten die Ghelamco al maakte voor het Eurostadion zijn veel hoger, toch volgens Ghelamco zelf. In z'n jaarverslag van 2017 spreekt de Ieperse bouwheer van 23,6 miljoen euro. Dat zijn de kosten op 31 december 2017, zo laat Ghelamco haar aandeelhouders weten. De kosten gemaakt in 2018 zitten daar dus nog niet bij.

BRUZZ kon Ghelamco niet bereiken voor toelichting, maar hoogst waarschijnlijk gaat het om kosten voor onder meer studiebureaus en advocaten, maar ook voor de (verplichte) archeologische afgravingen van het terrein.

Te recupereren

Maar Ghelamco maakt zich sterk deze kosten te kunnen recupereren "ofwel ingevolge de indiening van een nieuwe vergunningsaanvraag, ofwel ingevolge een schadeloosstelling, ofwel ingevolge een beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen."

De uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen moet niet voor 2020 verwacht worden. En een nieuwe vergunningsaanvraag kan enkel voor een even groot stadion, terwijl de grootte net het probleem was. Bij een kleiner stadion moeten andere bouwheren wettelijk dan weer de kans krijgen om ook een offerte in te dienen.

Het is nog onduidelijk hoe Ghelamco denkt de kosten via een schadeloosstelling te recupereren. Dat het geen vergunning heeft gekregen, is een geval van overmacht, en ontslaat het beide partijen van een schadevergoeding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Stedenbouw, Politiek, Parking C, Euro 2020

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni