Het idee was om de openingsmatch van het Euro 2020 in het Eurostadion te spelen. Wat rest is een procedureslag.

Eurostadion nog niet van de baan: Ghelamco trekt naar Raad van State

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
01/10/2019

Bouwheer Ghelamco vecht de geweigerde vergunning voor het Eurostadion opnieuw aan, nu bij de Raad van State. Dat verneemt onze redactie van Philip Neyt, bestuurder bij Ghelamco. Daarmee is Ghelamco bij de hoogste administratieve rechtbank aangekomen. Op het spel staat Parking C.

Ghelamco is al drie jaar tevergeefs op zoek naar een vergunning voor het Eurostadion, waar normaal gesproken de openingsmatch van Euro 2020 gespeeld had moeten worden.

Eerder ving de bouwfirma al bot bij de gemeente Grimbergen, de provincie Vlaams-Brabant, bij voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) en recent nog, bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De reden voor het weigeren van de vergunning is telkens dezelfde: het Eurostadion is te groot voor wat het ruimtelijk plan voor parking C voorschrijft. Vooral het aantal vierkante meter recreatie wordt fors overschreden. De redenering van Ghelamco - dat kleedkamers en rondgangen niet meetellen als recreatieve activiteit - werd door geen enkele instantie gevolgd.

Erfpacht

Nu probeert Ghelamco het nog eens bij de Raad van State, de laatste beroepsmogelijkheid. Het gaat om een cassatieberoep: er wordt enkel onderzocht of de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen conform is met de regelgeving en de voorgeschreven procedures.

“Rechtszekerheid is essentieel inzake onze lopende erfpacht”, verklaart Ghelamco-bestuurder Philip Neyt aan BRUZZ. “Vandaar dat we het voorleggen aan de Raad van State, als hoogste administratieve rechtbank.”

Neyt verwijst naar de erfpacht die het voor 99 jaar van de Stad Brussel over parking C gekregen heeft, om daar het Eurostadion te bouwen. Omdat dat niet lukte, en het volgens de Stad nooit zal lukken, wil de Stad Brussel die parking terug. Ghelamco ziet dat anders, waardoor er nu een gerechtelijke procedure loopt.

Het is afwachten welke impact het beroep bij de Raad van State op de gerechtelijke procedure zal hebben, maar voor sportschepen Benoit Hellings (Ecolo) is het Eurostadion-project alvast "dood en begraven." De Stad Brussel wil liever het Koning Boudewijnstadion renoveren, maar kan dat niet zelf betalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Sport , Stedenbouw , Euro 2020 , Eurostadion , procedureslag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni