Oppositie over uitwijzing Soedanezen: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

© Monica De Coninck via Facebook
| "Terugkeer-operaties moeten met de grootst mogelijke precisie worden uitgevoerd. Dat geldt des te meer voor het Soedan van genocidair Omar al-Bashir"

Oppositiepartijen Groen en SP.A willen dat ons land stopt met Soedanezen in illegaal verblijf terug te sturen naar hun thuisland tot hun veiligheid kan worden gegarandeerd. Bovendien eisen ze dat België met spoed het lot van de reeds teruggestuurde Soedanezen laat opvolgen, zeker nu getuigenissen zijn opgedoken van Soedanezen die zeggen bij hun terugkeer te zijn gefolterd.

"Dit is ronduit choquerend", zegt het socialistische Kamerlid Monica De Coninck. Ze herinnert eraan dat ze staatssecretaris Theo Francken (N-VA) uitvoerig heeft gewezen op de gevaren die waren gekoppeld aan de samenwerking met het 'partijdige' Soedanese identificatieteam, en dat het parlement nooit inzage heeft gekregen in de akkoorden met Soedan.

Volgens De Coninck is terugkeer een essentieel onderdeel van het asiel- en migratiebeleid, en is daarvoor identificatie noodzakelijk, al is daarbij voorzichtigheid geboden. "Vooral wanneer wordt samengewerkt met niet-democratische regimes, moeten dergelijke terugkeer-operaties met de grootst mogelijke precisie worden voorbereid en met de grootst mogelijke voorzichtigheid worden uitgevoerd. Dat geldt des te meer voor het Soedan van genocidair Omar al-Bashir", zegt De Coninck.

'Absoluut dieptepunt'

Ook voor Groen en Ecolo zijn de getuigenissen van de zes Soedanezen die teruggestuurd en vervolgens gefolterd werden, een 'absoluut dieptepunt'. “Dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een identificatiemissie uit Soedan uitnodigde om deze politieke vluchtelingen te helpen identificeren, was van bij het begin al totaal onverantwoord”, stelt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

“Dit mag nooit meer gebeuren. De repatriëringen naar Soedan moeten onmiddellijk stoppen, en staatssecretaris Francken moet zich verantwoorden in het parlement. De Soedanese delegatie kreeg compleet vrij spel: geen tolk aanwezig, geen controle door Belgische autoriteiten bij verhoor. De rechten van deze mensen werden compleet overboord gegooid. Daardoor rijst ook de vraag of België door die nalatigheid en onzorgvuldigheid al dan niet aansprakelijk is ten aanzien van de gemartelde gerepatrieerden”, aldus De Vriendt.

"Voor Ecolo-Groen is het duidelijk dat hier een rode lijn is overschreden. Dergelijke mensenrechtenschendingen in ons land mogen absoluut niet opnieuw gebeuren.”

'Respect voor mensenrechten blijkt ijdele hoop'

Beide partijen voeren aan dat zowel staatssecretaris Francken (N-VA), als premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) steeds hebben verzekerd dat artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zou worden gerespecteerd. Dat komt erop neer dat er geen risico zou zijn op foltering of ernstige schade. "Dat blijkt nu ijdele hoop", aldus De Coninck.

Groen en SP.A willen dat staatssecretaris Francken die zekerheid garandeert. Voor hen moet er een Permanente Opvolgingscommissie voor het Uitzettingsbeleid komen. Die zou kunnen nagaan of de Dienst Vreemdelingenzaken het artikel 3 respecteert. De Coninck heeft daarover een wetsvoorstel ingediend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?