| Het Brussels Parlement keurde in commissie het voorstel van Défi, PS, Ecolo, Groen en MR goed.

Opvolgers verdwijnen bij volgende verkiezingen

© BRUZZ
05/03/2018

Bij de volgende gewestverkiezingen verdwijnen de opvolgerslijsten. Dat heeft de commissie Binnenlandse Zaken beslist. Er komt ook een zogeheten absolute rits. Lijsten moeten afwisselend vrouwelijke en mannelijke kandidaten bevatten.

De opvolgerslijsten bestonden al niet op gemeentelijk niveau. Nu verdwijnen ze dus ook op gewestelijk niveau, meldt BX1. Stel dat een parlementslid minister wordt, en zijn of haar post in het parlement vrijkomt, zal niet langer een kandidaat op een opvolgerslijst in het parlement zetelen, maar wel de volgende kandidaat op de hoofdlijst met het grootste aantal voorkeurstemmen.

Het tweede voorstel dat is goedgekeurd door de commissie gaat over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de politiek. Tot nog toe moesten er evenveel mannen als vrouwen op een kieslijst staan.

Om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen verder te bevorderen, besliste de commissie om een absolute rits in te voeren op de kieslijsten. Staat een vrouwelijke kandidaat op één, dan moet nummer twee een man zijn, drie een vrouw, vier een man enzovoort.

'Grotere openheid'

De twee voorstellen werden gedragen door parlementsleden van meerderheid en oppositie. "Als gevolg van de recente politieke schandalen, is er een grotere openheid van de meerderheid om de expertise van de oppositie te horen. En dat resulteert in betere en bredere gedragen voorstellen," zegt oppositielid Bruno De Lille (Groen), een van de voorstanders van de nieuwe kiesvoorstellen.

Het volledige Brusselse parlement moet nu nog zijn fiat geven voor de voorstellen. Als dat gebeurt, dan wordt de nieuwe kieswet meteen van kracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , verkiezingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni