Orban laat anti-Verhofstadttruck toertjes door Brussel rijden

© Twitter Stefan Leifert
| Net als Verhofstadt in Boedapest, laat ook Orban zijn truck rondrijden in het thuisland van zijn tegenstander. Zo doken er al foto’s op van de reclamewagen aan het Europees Parlement.

De Hongaarse premier Viktor Orban laat sinds woensdag een campagnewagen door Brussel trekken met daarop verwijten aan het adres van Europees fractievoorzitter Guy Verhofstadt (ALDE). Daarmee reageert hij op een soortgelijke actie van Verhofstadt gericht tegen Orban, begin november.

Guy Verhofstadt (ALDE) kon het in 2001 als premier van België nog uitstekend vinden met zijn Hongaarse collega Viktor Orban (EVP). Maar nadat de migratiepolitiek in Hongarije onder invloed van Orban een ruk naar rechts maakte, keerde Verhofstadt zich tegen de Hongaarse eerste minister.

De gemoederen laaien al een tijd hoog op tussen beide heren en dat inspireerde Verhofstadt begin november tot een campagne. Hij bestelde in Hongarije een truck met daarop de beeltenis van Orban en volgende boodschap: ‘First he took our money. Now he wants to destroy Europe’.

Daarmee doelt hij onder meer op de 18 miljoen euro die de regering van Orban investeerde in anti-Europa propaganda. Die werd op poten gezet nadat het Europees Parlement in september een kritisch rapport over het land had aangenomen. Ook de opgelegde verhuis van de Centraal Europese Universiteit van Boedapest naar Wenen zint Verhofstadt niet.

Copycat Orban

De persoonlijke aanval werkte voor Orban als een rode lap op een stier. Hij kopieerde de actie van Verhofstadt en bestelde zijn eigen truck met daarop een affiche gericht aan Verhofstadt. ‘Hundreds have died in terrorist attacks since 2015…but Verhofstadt says: ‘We don’t have a migration crisis’. This is insane!’, is de niet mis te verstane slogan.

Net als Verhofstadt in Boedapest, laat ook Orban zijn bestelwagen rondrijden in het thuisland van zijn tegenstander. Zo doken er al foto’s op van de reclamewagen aan het Europees Parlement. Verhofstadt heeft intussen ook al gereageerd op het initiatief. Op Twitter noemt hij het "niet echt origineel" en deelt hij nog een sneer uit naar Orban door hem "een copycat van Poetin te noemen en een dief van mijn campagne-ideeën".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?