Oud-schepen Mohamed Ouriaghli betwist aantijgingen in zaak GIAL

Updated: 26-07-2019 - 17:29

Antoine Leroy, advocaat Mohamed Ouriaghli

De PS-politicus zetelt in het Brussels Parlement en was tot voor kort schepen in Brussel-Stad. Als voorzitter van de vzw GIAL ging hij in 2016 op reis naar de Verenigde Staten. De reis werd gefinancierd door Proximus, die een contract wilde afsluiten met de vzw. Zowel Ouriaghli als Proximus worden nu in verdenking gesteld van corruptie, maar de ex-schepen ontkent dat.

De vzw Gial leverde informaticadiensten voor Brussel-Stad. In 2016 kwam de vzw in opspraak na een vernietigende audit. Zo bleek toenmalig directeur Michel Leroy betaald te worden als consultant aan een vergoeding tot wel 1.000 euro per dag.

Destijds was schepen Mohamed Ouriaghli (PS) bevoegd voor informatica en ook voorzitter van de vzw Gial. Hij is nu in verdenking gesteld van corruptie. Dat zegt RTBF.

Snoepreisjes

Het gaat onder meer over een reis naar de Verenigde Staten, gefinancierd door Proximus, terwijl Proximus toen een contract wilde afsluiten met vzw Gial. Ook Proximus is in verdenking gesteld van corruptie. Beide partijen moeten in het najaar voor de Raadkamer verschijnen.

Mohamed Ouriaghli, schepen van Brussel-Stad
© PhotoNews
| Mohamed Ouriaghli (PS), schepen van Brussel-Stad.

Ouriaghli betwist stellig dat hij zich schuldig zou gemaakt hebben aan corruptie. "Ik ben verbijsterd en geschokt door deze beschuldigingen en hoop snel mijn onschuld in deze te kunnen aantonen", zegt hij in een persbericht. Volgens de ex-schepen gaat het om een dossier waarin hijzelf als voorzitter van GIAL één keer is gehoord op 17 januari 2019. Hij had toen naar eigen zeggen zelf het initiatief genomen om een vooronderzoek te starten "naar aanleiding van bepaalde verdenkingen ten aanzien van een voormalig personeelslid van GIAL". "Dit personeelslid is nu mijn belangrijkste aanklager geworden", klinkt het.

Ook de advocaat van Ouriaghli betwist de schuld van zijn cliënt: "Er kan de heer Ouriaghli geen enkele overtreding van de wetgeving rond de openbare aanbesteding ten laste gelegd worden", klink het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?