portret

Over Benjamin Dalle: 'Zeer slim, veel werklust en oplossingsgericht'

Wie de nieuwe minister van Brussel en Media persoonlijk kent, is doorgaans onder de indruk van zijn intelligentie en vastberadenheid. “Het is het type politicus dat oplossingen in plaats van schuldigen zoekt, daarvan hebben we er meer nodig."

“U zult weinig mensen vinden die zo’n grote supporter zijn van Benjamin als ik. Hij beschikt over een intelligentie die ver boven het gemiddelde zit, over veel werklust en hij is ook nog eens een ploegspeler. De partij heeft een zéér goede keuze gemaakt.”

Aan het woord is Servais Verherstraeten, federaal fractieleider in de Kamer voor CD&V en voormalig federaal minister voor onder meer Staatshervorming. Dalle was drie jaar lang de kabinetschef van Verherstraeten, die er enkel goede herinneringen aan overhoudt.

“Benjamin combineert een hoog IQ ook met een hoog EQ. Hij kan goed met mensen om en kon de zaken ook nog eens goed uitleggen. Zelfs mensen mensen die niets met politiek hebben zeiden me soms: “Wat een knappe gast. Dat ging dan zowel over zijn manier van praten als zijn fysiek.”

Het is die intelligentie die Dalle, een jurist, tot één van de architecten van de zesde staatshervorming maakt. Het typeerde hem dat hij zijn intelligentie inzette om oplossingen te vinden,” vertelt Steven Vanackere, die Dalle als adviseur had in zijn kabinet toen hij federaal vice-premier was. “Maar hij speelde ook een grote rol bij het vormen van een regering in 2011. Zonder Benjamin had het land misschien nog langer dan 541 dagen zonder regering gezeten.”

Vanackere wijst erop dat het land vandaag meer van dat soort politici nodig heeft. "We hebben minder mensen nodig die de schuld doorschuiven en meer die bondgenoten zoeken om tot een oplossing te komen. Benjamin is zo iemand."

Een andere bron wijst erop dat de nieuwe minister zo slim is, dat het soms wat intimiderend kan overkomen. "Als je weet dat iemand altijd een slimmer antwoord heeft, is het niet meer leuk om te debatteren."

benjamin dalle voetbal
© Manu Buysse
| Benjamin in de lagere school in Damme (als doelman).

Manu Buysse, die 30 jaar geleden Dalles leerkracht was in de lagere school in het West-Vlaamse Damme, herkent de eigenschappen die Verherstraeten schetst.

“Hij was een heel knappe leerling, snel van begrip en ook toen al heel betrokken. Ik herinner me nog dat er toen voor het eerst een kinderparlement werd verkozen. Benjamin was kandidaat. Ergens heb ik nog zijn zelfgemaakte campagne-affiche ‘Stem voor Benjamin’. Ik stuur ze u op.”

Buysse herinnert zich de kleine Benjamin ook als een doorduwer, die erg gefocust kon zijn, op het verbetene af. “De kinderen speelden hier toen een vorm van hockey. Benjamin was op dat moment nog klein van gestalte, maar hij was wel een vechtertje op het terrein.”

Stem voor Benjamin Dalle
© Manu Buysse
| In de lagere school knutselde Benjamin Dalle zijn eerste verkiezingsaffiche.

Ook op de middelbare school – Dalle bezocht het Sint-Lodewijkscollege in Brugge – bleef Dalle een geëngageerde leerling, die het er tot het leerlingenpresidium schopte.

Net als Verherstraeten gebruikt directeur Koen Seynhaeve spontaan het woord ‘ploegspeler’ als hij over zijn oud-leerling spreekt. “Mij is ook bijgebleven dat hij een echte hechte vriendengroep had tijdens en na zijn schoolloopbaan hier. Toen een goede vriend van hem recent overleed heeft hij die ook gehuldigd op een manier die ze in de boekjes mogen opnemen.”

Brussels krediet

Vandaag woont de nieuwe Vlaamse minister voor Brussel in Molenbeek, met zijn vrouw Maïté en drie jonge zonen, onder wie ook een tweeling. “Binnen de partij is al vaak aan zijn mouw getrokken om te verhuizen naar Vlaanderen, waar hij politiek veel meer kansen zou krijgen,” zegt een CD&V-bron. “Hij heeft dat altijd geweigerd en dat levert hem veel krediet op in Brussel.”

Benjamin Dalle legde vanmiddag de eed af in het Vlaams parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?