| Uber en de klassieke taxisector leefden jarenlang op gespannen voet

Parlement hoort op 15 februari Uber-klokkenluider

SVG
01/02/2023

Het Brussels parlement heeft de agenda van de bijzondere Uber-commissie verder bepaald. Op 15 februari komt klokkenluider Mark MacGann (ex-Uber) aan het woord, ook de Uber- en Heetchdirectie komt die week aan bod.

Mark MacGann, klokkenluider van Uber, zat naar verluidt te wachten op de uitnodiging van het Brussels parlement. Het kostte dus geen moeite om hem te overtuigen om gehoord te worden in de bijzondere commissie rond de lobbypraktijken van Uber en de klassieke taxisector.

Afgelopen weekend werd hij ook al geïnterviewd in de Nederlandse krant NRC over wat er allemaal mis is gelopen met Uber in Nederland. En enkele maanden geleden sprak hij in het Europees Parlement.

In het interview geeft hij ook een anekdote over zijn tijd in Brussel. Als hij op 27 april 2015 vanuit Londen aankomt in Brussel-Centraal en een taxi zoekt, wordt hij herkend door een groep taxichauffeurs. Ze zijn woedend. "Zeven chauffeurs zijn me scheldend en spugend gevolgd terwijl ik naar mijn Uber ging. Een van hen rende een tijdje achter me aan. Met de intentie om mijn chauffeur aan te vallen.”

Het geeft aan hoe gespannen de sfeer toen was, en ook vandaag moet MacGann op zijn tellen passen: om veiligheidsredenen leeft hij in anonimiteit. Werk heeft hij niet, hij schrijft wel aan een boek over zijn lobby-jaren. “Als je populair wil zijn, is klokkenluider worden wel het laatste dat je moet doen. Het heeft me veel vrienden gekost. Althans, mensen van wie ik dacht dat het vrienden waren.”

Monopolie taxisector doorbreken

Op 15 februari zal hij dus in het Brussels parlement gehoord worden over hoe ver Uber ging om het monopolie van de klassieke taximarkt in Brussel te doorbreken. Een dag later zullen Uber en Heetch kunnen antwoorden op zijn verklaringen. De week ervoor komt de klassieke taxisector aan het woord, en vandaag werden specialisten uitgevraagd over lobbypraktijken in de politiek en de grijze zones die daarmee samenhangen.

De bijzondere commissie wil binnen twee maand klaar zijn en aanbevelingen kunnen formuleren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni