© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | Jan Busselen (PVDA) in het Brussels Parlement

Parlementsleden kregen al twee maanden loon

KVDP
© BRUZZ
01/07/2019

Minder dan een maand na de eedaflegging hebben de Brusselse parlementsleden al twee maanden loon gekregen. Dat klaagt de PVDA aan. Jan Busselen (PVDA): "14.000 euro zonder iets gedaan te hebben."

“Als Brussels parlementslid en fractievoorzitter kreeg ik een week na de eedaflegging een loon van 7.400 euro netto gestort. Zonder enige commissie of plenaire vergadering te hebben bijgewoond", schrijft Jan Busselen (PVDA) op Facebook.

Niet veel later kreeg hij ook het loon voor de maand juli. "Zeven dagen later werd dat loon alweer gestort! Alle parlementsleden hebben dus al tussen de 10.000 en 14.000 euro verdiend zonder iets gedaan te hebben.”

"Wetende dat de werknemers van de Brusselse ziekenhuizen, van de brandweer, de OCMW's en andere publieke diensten de afgelopen zes maanden allemaal al actie hebben gevoerd voor betere lonen en betere werkomstandigheden", gaat Busselen verder.

Zijn partij vraagt de halvering van de parlementaire lonen. "Daar zullen ze echt geen boterham minder van eten", aldus Busselen. "En zelf blijven we werken aan een normaal loon van 2.000 euro per maand." De rest van hun loon sturen de parlementsleden van PVDA naar de partij.

'Even duur'

“Het past in het populistische en antipolitieke discours van die partij: het volk tegen de elite", zegt politicoloog Dave Sinardet aan Het Nieuwsblad. "En nu ze met steeds meer parlementsleden deel gaan uitmaken van die elite, moeten ze bewijzen dat ze hun roots niet vergeten zijn."

"Dat ze een aanzienlijk deel van hun loon doorstorten aan hun partij? Daar heeft de belastingbetaler weinig aan: het is niet zo dat ze dat bedrag terugstorten aan de staatskas. Voor de gemiddelde Belg kost dat PVDA-parlementslid dus nog altijd evenveel als dat van een andere partij.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, PTB*PVDA , PTB-PVDA, PVDA, Jan Busselen, Brussels Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie