Ahmed El Khannouss (CDH), gemeenteraadslid in SInt-Jans-Molenbeek

| Ahmed El Khannouss (CDH), gemeenteraadslid in SInt-Jans-Molenbeek.

Partijvoorzitter zet Ahmed El Khannouss uit Les Engagés

© Belga
10/10/2022

De voorzitter van Les Engagés, Maxime Prévot, heeft maandag tijdens een partijvergadering aangekondigd dat hij het voormalige Brusselse parlementslid en Molenbeeks fractievoorzitter Ahmed El Khannouss uit de partij zal zetten.

De informatie die La Libre Belgique dezelfde dag onthulde, werd bevestigd door een interne parlementaire bron van Les Engagés en door de beweging zelf via een retweet van het artikel van La Libre.

Eind januari had de deontologische commissie van de cdH (partij die 'Les Engagés' werd), Ahmed El Khannouss een waarschuwing gestuurd die klonk als de vorige. De partij stemde niet in met het bericht van de heer El Khannouss over Mohamed Toujgani, de hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek.

Na de aankondiging door de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, van de intrekking van het verblijfsrecht van Imam Toujgani, had het voormalige Brusselse parlementslid de opmerkingen van laatstgenoemde over "onderdrukkende zionisten" gebagatelliseerd. Dat deed hij door te verwijzen naar de "zionistische agressie tegen Gaza" die tot geen enkele gerechtelijke procedure had geleid. Het bevel om het grondgebied te verlaten beschreef hij als een "deportatiemaatregel".

Onlangs heeft El Khannouss zich via sociale media geuit over de nieuwe koers die Les Engagés vaart, ook na het vertrek van Brussels parlementslid Véronique Lefranc. Die zaken gaven voor Prévot de doorslag, schrijft Belga. Bepaalde uitspraken stroken niet langer met de waarden van de partij, zoals ze zijn opgenomen in het vernieuwde manifest.

"Ik ben op de hoogte van de opmerkingen die de heer El Khannouss op Twitter heeft gepubliceerd naar aanleiding van het vertrek van mevrouw Lefranc. Dit zijn tweets waarin hij vindt dat we onze waarden de rug hebben toegekeerd. Hij noemt ons populisten betreft de kwestie van het ritueel slachten. Ik zal altijd kiezen voor een universeel humanisme in plaats van een soort communautaire terugtrekking... Met het nieuwe manifest hebben wij geen van onze humanistische waarden de rug toegekeerd, maar wij willen niet langer dat zij worden gebruikt om verdeeldheid te zaaien", verklaart Maxime Prévot.

El Khannouss zegt aan La Dernière Heure dat hij sinds september geen lid meer is van Les Engagés. "Er zal geen Les Engagés-fractie meer zijn in Molenbeek," klinkt het. El Khannouss neemt namelijk twee gemeenteraadsleden mee, Abdelkarim Haouari en Hassan Ouassari. Hun groep 'Molenbeek Autrement' werd al een tijdje voorbereid. Tijdens de volgende gemeenteraad wordt de beslissing geformaliseerd.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni