Peiling bevestigt: MR grootste, N-VA grootste Nederlandstalige

© PhotoNews
| Zowel Theo Francken als Jan Jambon zijn populair onder Brusselaars.

In een nieuwe peiling behaalt de N-VA 6,7 procent van de Brusselse kiesintenties. De MR belooft de grootste te worden na 2019, maar aan Nederlandstalige kant is het al N-VA dat de klok slaat. Ondertussen klimt Défi verder naar de top, en haalt die onderweg de PS in.

2019 belooft alvast weinig goeds voor de PS. Was de partij vier jaar geleden nog de grootste in Brussel, nu moeten de socialisten in de peilingen ondertussen zowel de MR als Défi voor zich dulden. De scores van de drie partijen in een peiling van Le Soir, Het Laatste Nieuws, RTL en VTM Nieuws, verschillen minder dan drie procent. Het ziet er dus naar uit dat zij afstevenen op een nek-aan-nekrace in 2019.

Concreet zegt nog 14,2 procent van de bevraagde Brusselaars op de PS te zullen stemmen, in vergelijking met een score van 24,9 procent van de stemmen in 2014. Respectievelijk 15,4 en 17 procent van de Brusselaars zegt dan weer op Défi en de MR te zullen stemmen.

Al N-VA wat de klok slaat

Ondanks de spanning aan de top wordt het vooral uitkijken naar de score van de N-VA. Die zakt in Vlaanderen wat weg – al blijft de partij wel afgetekend de grootste –, maar bevestigt nogmaals in Brussel aan een opmars bezig te zijn.

Net geen zeven procent van de bevraagde Brusselaars zegt volgend jaar op de Vlaamsnationalisten te zullen stemmen. Daarmee scoort de partij bijna drie keer zo goed als Open VLD en Vlaams Belang, die beiden met 2,3 procent kiesintenties de tweede beste score neerzetten.

Ook bevestigt de peiling nogmaals de populariteit van N-VA-excellenties Jan Jambon en Theo Francken. Zij krijgen respectievelijk de vijfde en zesde plaats in de Brusselse populariteitsranking, de hoogste plaatsen voor Nederlandstaligen. Défi-partijvoorzitter Olivier Maingain is dan weer het populairst.

Ondertussen rijst de vraag hoe ver de N-VA kan blijven doorgroeien in Brussel. In maart dit jaar scoorde de partij nog 6 procent in een gelijkaardige peiling. Het ziet er dus naar uit dat de partij haar volledig potentieel nog niet waargemaakt heeft. Al moet elke peiling natuurlijk met een korrel zout worden genomen. De kaarten worden pas echt geschud in 2019.

De peiling werd afgenomen door onderzoeksbureau Ipsos bij 2.532 Belgen. Dat gebeurde online, van eind mei tot begin juni. De foutenmarge van de peiling bedraagt 3,1 procent. Zeker voor Nederlandstalige partijen in Brussel - en hun beperkt kiespubliek - is dat aanzienlijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?