Pepijn Kennis Agora installatie Brussels Parlement

| Pepijn Kennis (Agora)

Pepijn Kennis (Agora): 'Ik zie wel ambitie over burgerparticipatie'

Eva Christiaens
© BRUZZ
23/07/2019

De eenmansfractie van Agora onthield zich afgelopen zaterdag bij de stemming over het Brusselse regeerakkoord. Het is nog wachten op de vorming van de burgerassemblee vooraleer zittend parlementslid Pepijn Kennis mee zal stemmen. "Eén stem maakt niet het grote verschil. Ik wil vooral op de debatten wegen."

Hij zit in zijn eentje in een parlementaire fractie, maar laat zich bijstaan door 89 willekeurig gekozen burgers. Tot hij die burgers ook daadwerkelijk gevonden heeft, wil Pepijn Kennis (Agora) zich vooral inhoudelijk laten horen. “Mijn specifiek mandaat is om de mening van een volksassemblee mee te nemen”, zegt Kennis. “Die wordt pas in het najaar samengesteld, dus kon ik nog niet legitiem stemmen.”

U onthield zich in de stemming, maar wat vindt u zelf van de voorstellen van de nieuwe regering?

Kennis: “Wat burgerparticipatie betreft, zie ik wel ambitie. Het akkoord heeft de mond vol van zaken als ‘een stad voor Brusselaars’ en ‘door Brusselaars’. Ze vermelden ook enkele participatieve methodieken. Al blijven die nogal vaag. Het gaat bijvoorbeeld over gemengde commissies, maar zonder te vermelden hoe de burgers geselecteerd zullen worden, of waarvoor ze die commissies gaan gebruiken. Ik zie voorlopig weinig concrete beloften. Daar wil ik zeker constructieve oppositie over voeren.”

Heeft u ondertussen al een burgerassemblee gevormd om u daarbij te helpen?

“Nee, we hebben nog niemand aangesproken. Veel mensen zijn deze dagen op vakantie, dus heeft het weinig zin om hen nu brieven te beginnen sturen. Daarmee beginnen we aan het einde van de zomer, via loting. We weten dat er over het algemeen iets minder dan 10 procent zal reageren. Dus vanaf dat de eerste groep heeft geantwoord, organiseren we een tweede loting. Wij willen zeker voldoende diversiteit in de burgerassemblee krijgen, zowel op vlak van gender, leeftijd en opleidingsniveau.”

"Of ik nu tegenstem of me onthoud, dat is gewoon een andere manier van werken.”

Pepijn Kennis, Agora

Pepijn Kennis 2 Agora installatie Brussels Parlement

Wanneer gaat dat burgerpanel dan van start?

“Dat hangt af van een heleboel praktische elementen. We moeten zalen vinden en we wachten nog op toestemming van het Rijksregister om burgers te kunnen loten. Er liggen een aantal elementen buiten onze controle, ook financieel. Dus niet alles zal zo vlug en efficiënt gaan als we zouden willen. Maar zonder een precieze datum te zeggen: in het najaar proberen we van start te gaan. Dat kan ook nog in december zijn.”

In de tussentijd zal u zich dus telkens onthouden in het parlement?

“Ja, tenzij het gaat over nieuwe participatiemethoden. Hopelijk kan de burgerassemblee me snel bijstaan, maar zeker in het begin zal ik zal me dus nog een aantal keer moeten onthouden. Al maakt dat eigenlijk weinig verschil. Sommige partijen stemmen principieel tegen omdat ze nu eenmaal in de oppositie zitten. Ik onthoud me omdat de burgers hun mening nog niet hebben gegeven. Dat is gewoon een andere manier van werken. Uiteindelijk zit je altijd met een verhouding meerderheid-minderheid. Eén stem zal niet het grote verschil maken. Ik wil vooral op de debatten wegen.”

De andere oppositiepartijen vinden het regeerakkoord te weinig becijferd. Volgt u die kritiek?

“Ik volg wel de kritiek dat het vaag blijft. Er is duidelijk een goesting om een stad voor alle Brusselaars te maken, maar de reality check heb ik nog niet gezien. Neem bijvoorbeeld het gratis openbaar vervoer voor min-25-jarigen. Mooi, maar hoe gaat dat betaald worden als er ook nog eens een nieuwe metro wordt gebouwd en extra trams komen?

“Hetzelfde geldt voor burgerparticipatie. Er staat nu dat de instellingen ‘een antwoord’ zullen geven aan de voorstellen van de burgers. Wat betekent dat dan? De regering zou op z’n minst verantwoording moeten afleggen over waarom ze het advies van de burgers wel of niet beslist mee te nemen. Mijn schrik is dat mensen gefrustreerd zullen geraken als er geen rekening wordt gehouden met de burgerpanels. In het regeerakkoord zit nu het risico dat het enkel bij symbolische participatie blijft."

Pepijn Kennis Victoria Astraut Dieranimal installatie Brussels Parlement

| Zowel Pepijn Kennis (Agora, midden) als Victoria Austraet (DierAnimal, rechts) zijn als enige verkozen voor hun partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Agora , pepijn kennis, Brusselse regering, verkiezingen, regeerakkoord

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni