Persoons zet deur op een kier voor verzoening PS-SP.A

© Saskia Vanderstichele
| Ans Persoons stapte uit de meerderheid na de affaire-Mayeur.

Begraven de PS en de SP.A de strijdbijl in Brussel-Stad? De uitnodiging van PS-burgemeester Philippe Close aan Ans Persoons om lijst opnieuw te vervoegen bij de gemeenteraadsverkiezingen, wordt door de ex-schepen van SP.A. niet a priori afgewezen. “Op persoonlijk vlak acht ik het niet waarschijnlijk, maar alle pistes liggen nog open.”

Het was niet minder dan een uitgestoken hand van burgemeester en lijsttrekker Philippe Close (PS), enkele dagen geleden. “Ik wil graag mensen van de SP.A op de lijst. Ans Persoons is welkom. Als ze mag van haar partij”, klonk het bij de burgemeester.

Close betreurt de breuk tussen de PS en de SP.A in het stadsbestuur. Ter herinnering: die breuk kwam er nadat Ans Persoons en dus de SP.A uit de meerderheid stapte na het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur. De versies over de feiten blijven tot op heden verschillen: volgens onder meer schepen Els Ampe (Open VLD) liep SP.A zelf onnodig weg van de onderhandelingstafel, maar volgens Persoons werd ze naar de exit gedwongen door het college omdat ze een schepenambt voor Mayeur als troostprijs voor de gevallen burgemeester niet wou aanvaarden.

Hoe dan ook lijkt Close als opvolger van Mayeur geen wrok te koesteren tegenover de SP.A. En opvallend: ondanks haar persoonlijke ervaringen, sluit Ans Persoons niet a priori uit dat haar partij opnieuw op een lijst kan staan met de PS voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. “Momenteel laten we alle pistes open. We praten met verschillende partijen. Er zijn ook gewoon niet zo heel veel mogelijkheden.”

“Bovendien worden zo’n beslissingen, zoals het een democratische partij betaamt, bepaald door onze leden”, aldus Persoons. “Maar persoonlijk lijkt het me toch redelijk onwaarschijnlijk, na alles wat er gebeurd en gezegd is."

"Ik kan wel de woorden appreciëren van Philippe Close, die zei dat ik gewogen heb op de stad. Dat doet me plezier. Maar anderzijds frustreert het mij om nog steeds te moeten horen dat ik opgestapt ben omdat ik moest van mijn partij. Dat is gewoon niet waar.”

Persoons – die momenteel op verlof is na haar bevalling – zegt wel nog geen persoonlijk contact te hebben gehad met Close over een mogelijke lijstvorming.

'Niet evident om alleen de kiesdrempel te halen'

Natuurlijk kan de partij er ook voor kiezen om alleen op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Die strategie biedt zowel voor- als nadelen, erkent Persoons. “We zouden met een volledig eigen programma en met nieuwe leden kunnen komen. Maar anderzijds is het nu al niet evident om de kiesdrempel te halen. Kijk naar de N-VA: die partij scoorde het beste van alle Nederlandstalige partijen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Brussel-Stad, maar heeft toch maar één verkozene zitten.”

Welke keuze het wordt, zal moeten blijken na de algemene ledenvergadering van de lokale sectie van de SP.A, die gepland staat voor eind januari

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?