Platanen zwaar beschadigd bij onvergunde werken in Etterbeek

© kabinet-Van den Brandt
| Twee platanen zijn zwaar beschadigd bij werken op een gewestweg in Etterbeek waar geen vergunning voor was afgegeven, meldt Brussel Mobiliteit

De gemeente Etterbeek heeft bij illegale werken op een gewestweg bomen zwaar beschadigd, meldt Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) op Twitter. Zodanig zelfs, meldt een onafhankelijke expert, dat twee gewestelijke platanen best gekapt worden. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) zegt dan weer dat de bomen het prima stellen. De relatie tussen Etterbeek en het het Gewest blijft dus gespannen, na eerder al de fietspadsaga op de Tervurenlaan.

Gewestelijk agentschap Brussel Mobiliteit stelde donderdagochtend "opnieuw een illegale werf op een gewestweg in Etterbeek vast die zonder overleg is opgestart", tweette Van den Brandt donderdag. Ze verwijst met die 'opnieuw' naar de beslissing van Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) vorige week om op eigen houtje een fietspad aan te leggen op de Tervurenlaan, eveneens een gewestweg.

Deze keer vinden de werken plaats op de kruising van de Kazernenlaan en de Generaal Bernheimlaan, zegt Inge Paemen, de woordvoerster van Brussel Mobiliteit, aan BRUZZ. "De gemeente was al aan het werk in de Generaal Bernheimlaan en heeft dan blijkbaar beslist die werken uit te breiden op de gewestweg, zonder vergunning. Wat ze er precies van plan zijn, kan ik dus niet zeggen, het gaat blijkbaar om een herinrichtingsproject."

Brussel Mobiliteit stuurde een controleur ter plaatse, die de werken liet stilleggen. Bij de werken is het wortelstelsel van twee platanen zwaar beschadigd. In die mate, blijkt uit een rapport van een onafhankelijke expert van het Luikse bedrijf TER Consult dat BRUZZ kon inkijken, dat de bomen best binnen de tien dagen gekapt worden. In principe kan Brussel Mobiliteit nog beslissen om een 'trektest' op de bomen uit te voeren, maar dat noemt de expert zelf "niet zinnig".

Twee andere bomen op het pleintje zijn gemeentelijke platanen, aan de Etterbeekse kant van de weg, en lijken dus mogelijk hetzelfde lot te moeten ondergaan, al hebben de experts die niet onderzocht.  

'Opfrissing pleintje'

Een heel ander geluid horen we bij de gemeente Etterbeek. Schepen van Stedenbouw Frank Van Bockstal (CD&V) noemt de werken op het pleintje op de hoek van de twee straten een "heropfrissing", waarbij de aanwezige bomen juist meer ademruimte zouden krijgen door nieuwe betegeling, verder van de stammen af. De werken dienen ook om de trottoirs en andere betegeling op het plein heraan te leggen, die door de wortels van de bomen was scheefgetrokken.

Burgemeester Vincent De Wolf (MR) erkent dat de Etterbeekse ambtenaar die de werken op de Generaal Bernheimlaan coördineert een 'administratieve fout' heeft gemaakt door op gewestelijk platform Osiris niet in te geven dat 20 procent van de werkzaamheden op gewestelijk terrein zou plaatsvinden.

"Maar dat gebeurt vaker, ook in andere gemeenten. Dat platform, destijds ingevoerd door Pascal Smet (One.Brussels/Vooruit, red.) werkt niet goed. Deze werken staan trouwens onder de politieke verantwoordelijkheid van Ecolo-schepen Karim Sheikh Hassan, bevoegd voor Groene en Openbare Ruimte, al worden ze ondersteund door het hele college." 

Hij noemt de hele kwestie "een storm in een glas water". "Wij hebben de stabiliteit van de bomen daar laten controleren door twee eigen experts. Die zeggen dat de bomen niet in gevaar zijn, als we snel opnieuw aarde storten, om schade aan de wortels door eventuele vrieskou voor te zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?