Guy Gypens BRUZZ 1549

| Kaaitheater-directeur Guy Gypens: "Dat (socio-)culturele organisaties zich om vluchtelingen bekommeren is noodzakelijk en wenselijk."

Politie-inval bij Globe Aroma: 'Kunstenhuis mag niet als val gebruikt worden'

SDS
© BRUZZ
10/02/2018

"Achter dit menselijk drama schuilt een beleidsmatige anomalie die voor de (socio-)culturele sector verregaande gevolgen kan hebben", schrijft Guy Gypens, de algemeen directeur van het Kaaitheater, over de politie-inval bij kunstencentrum Globe Aroma. Johan Leman, voorzitter van Foyer: "Als dit optreden een dekmantel is om mensen op te pakken die hier irregulier verblijven, heb dan de moed en bestuurlijke transparantie om mee te delen dat dit voortaan kan gebeuren."

"Globe Aroma wordt door de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Brussel ondersteund net omwille van hun werk met nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers, al dan niet met papieren", valt te lezen in een open brief die Gypens op de website van het Kaaitheater heeft gepost.

"In de superdiverse grootstad van vandaag met enorme sociale, economische en culturele uitdagingen, vormen zij de meest kwetsbare groep. Dat ook culturele en socio-culturele organisaties zich om hen bekommeren is noodzakelijk en wenselijk. Een aantal beleidsmakers in dit land onderkent het belang hiervan en steunt de organisaties daarbij."

Toevluchtsoord 'als val gebruikt'

"Globe Aroma biedt vluchtelingen al meer dan tien jaar een ‘creative safe haven’ in het centrum van Brussel", vervolgt Gypens. "Het gaat er om hun talenten, niet om hun papieren. Maar de federale politie en de FOD Financiën vonden het vandaag noodzakelijk om via een erg intimiderende actie dat toevluchtsoord onveilig te maken."

"Welke vluchteling of asielzoeker zal zich nog met een gerust hart tot een culturele of socioculturele organisatie wenden als de Federale Politie ze als ‘val’ gebruikt? Welke cultuurwerker durft in deze omstandigheden zijn hand nog uitsteken of de deur openzetten?"

"Minister Sven Gatz vond twee jaar geleden nog dat cultuur een ‘balsem’ kon zijn voor de vluchtelingen en riep de culturele sector op tot meer engagement", besluit Gypens." Dat de geur van de balsem uiteindelijk politiehonden de weg zou wijzen, had ook hij niet vermoed, neem ik aan."

Dekmantel

Ook Johan Leman, voorzitter van het Regionaal Integratiecentrum Foyer in Molenbeek vindt dat er een belangrijke grens overschreden is.

"Dit lijkt me niet de meest adequate manier om een vzw aan de vzw-wetgeving te toetsen. Zal men voortaan ook de studiediensten van de politieke partijen op die manier aan de wetgeving toetsen?", reageert hij bij BRUZZ.

"Als dit optreden maar een dekmantel is om mensen op te pakken die irregulier verblijven, heb dan de moed en bestuurlijke transparantie om dit te zeggen en om mee te delen dat dit voortaan kan gebeuren. Dit wordt dan uiteraard best eerst in het parlement besproken, een democratie waardig. Dit is een blaam voor een goed functionerende rechtsstaat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Guy Gypers , Kaaitheater , Globe Aroma , Foyer , Johan Leman , sans-papiers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni