Politie-actie vrijdagavond bij vzw Globe Aroma, het personeel moest buiten wachten

Twee sans-papiers naar gesloten centrum na politie-inval bij kunstenhuis

SDS
© BRUZZ
10/02/2018

Zeven sans-papiers zijn aangehouden bij de politie-inval van vrijdag bij organisatie Globe Aroma, die vluchtelingen en asielzoekers begeleidt met artistiek werk. Vijf sans-papiers zijn vrijgelaten met een bevel om het grondgebied te verlaten, twee anderen zijn op vraag van de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) overgebracht naar het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

De actie begon rond kwart over vier vrijdagmiddag, vertelt een personeelslid aan BRUZZ. "Er werd geen specifieke aanleiding opgegeven. De inspecteurs in burger hebben zich ook niet kenbaar gemaakt." Volgens Globe Aroma ging de politie hardhandig te werk: één persoon werd een tijd in de boeien geslagen, een andere op de grond geduwd.

"Het ging om een multidisciplinaire controleactie. De RVA, het ministerie van Financiën, de Gewestelijke Arbeidsinspectie en de federale politie waren erbij aanwezig", reageert Olivier Slosse van de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene bij BRUZZ.

"Bij zo'n actie wordt de boekhouding gecontroleerd, de kassa, het statuut van de medewerkers, de arbeidsvergunningen, enzovoort."

Kunstenaar met expositie opgepakt

Bij Globe Aroma werden uiteindelijk zeven mensen aangehouden. Een van de opgepakte personen is een kunstenaar wiens werk onderdeel uitmaakt van de expositie die gisterenavond opende in het ex-Vanderborghtgebouw. Voor het gebouw van Globe Aroma in De Moutstraat verzamelden zich tijdens de inval heel wat mensen die hun steun wilden betuigen aan de opgepakte migranten.

Inmiddels zijn vijf sans-papiers weer op vrije voeten, met een bevel om het grondgebied te verlaten, zegt politiewoordvoerder Slosse zaterdagochtend. Twee mannen zijn overgebracht naar het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Globe Aroma , sans-papiers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni