Politiezones weigeren camerabeelden te delen met gewest

Steven Van Garsse
© BRUZZ
23/06/2020

De Brusselse politiezones willen hun camerabeelden niet delen met de gewestelijke dienst van Brusselse Preventie en Veiligheid. Dat zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) in een interview met BRUZZ.

Binnenkort kan het gloednieuwe crisis- en communicatiecentrum van het Brussels Gewest, vlak aan de Congreskolom, feestelijk ingehuldigd worden. De inrichting liep flink wat vertraging op. Het was aangekondigd voor mei 2019, maar is nu pas klaar.

In dat crisis- en communicatiecentrum zitten de diensten van Brussel Preventie en Veiligheid, de noodcentrales van politie en brandweer. Er is ook een heus crisiscentrum en een camerazaal waar duizenden beelden te zien zullen zijn vanuit het hele gewest.

De nieuwe gecentraliseerde aanpak is het antwoord op de terroristische aanslagen van 2016 en schrijft zich in in het nieuwe regionale veiligheidsbeleid dat Brussel sinds de zesde staatshervorming kan uitoefenen.

Bedoeling is om eenheid van commando te krijgen bij grote evenementen en crisissen. Het kan ook de opsporing van misdaden vergemakkelijken.

Trekken en duwen

Maar het blijft een werk van trekken en duwen om de zes Brusselse politiezones mee te krijgen. Onder meer het gemeenschappelijk videoplatform komt maar moeilijk van de grond. Zo blijkt uit een interview met Rudi Vervoort (PS), dat woensdag bij BRUZZ te lezen is. Zo heeft nog maar één politiezone de conventie getekend om de camerabeelden te delen: de zone Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem).

Vervoort: “We zullen de andere zones nog moeten overtuigen. De burgemeesters vrezen ten onrechte dat het videoplatform een eerste stap is in de fusie van de politiezones.”

Het gewest is wél bereid om zijn camerabeelden te delen met de gemeenten, zegt Vervoort. Zo kunnen de Brusselse politiezones beelden van de MIVB-camera’s aan tramhaltes of metrostations gebruiken bij een opsporing of bij ordehandhaving.

'Geen onwil'

Burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi) ontkent dat er onwil is bij de politiezones en de lokale besturen om in het gewestelijk project te stappen. “Alle lokale besturen en politiezones in Brussel zijn akkoord met het principe van een gedeeld videoplatform,” zegt ze, “maar het moet dan wel juridisch sluitend zijn.”

Volgens Jodogne stroken de conventies die door het gewest zijn voorgesteld niet met de federale politiewet en zijn ze niet GDPR-conform. “Het gaat hier over het opslaan van beelden in de openbare ruimte,” zegt Jodogne, “hier mogen we niet lichtzinnig mee omspringen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Veiligheid, Brussel Preventie en Veiligheid, Rudi Vervoort, politiezones, veiligheidscamera

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni