| De 35-jarige Delhauteur is de tweede man op het kabinet Vervoort.

Portret van de derde kabinetschef bij Kanal

BVR
© BRUZZ
04/01/2018

Met Baptiste Delhauteur heeft Kanal er opnieuw een kabinetschef als leidinggevende erbij. Maar wie is die man? "Het is niet goed voor de perceptie van de PS, maar het gaat eigenlijk om een heel bekwaam iemand." Een portret.

Van boekenverkoper naar tweede man op het kabinet Vervoort (PS). Baptiste Delhauteur deed het op amper zes jaar tijd. Een kleine legislatuur later is hij juridisch en financieel verantwoordelijke bij het museum Kanal. Een man dus die er geen gras over laat groeien.

Delhauteur studeerde rechten aan de Universiteit van Luik, waar hij nu woont. Hij werkte ook even als juridisch adviseur bij het gemeentebedrijf van Seraing, maar was toen al bezig aan zijn carrière binnen de PS. Die begon hij in 2007 bij Marie Arena, toenmalig minister-president van de Franstalige gemeenschap, waarna hij kort als parlementair attaché werkte. In 2012 stond hij op de provinciale lijst, om in 2013 te landen op het kabinet van Brussels minister-president Vervoort (PS).

Tweede man

Daar is hij adjunct-kabinetschef, en dat op zijn 35ste. “Hij is er ook echt de tweede man van het kabinet”, zegt een insider. “Hij duikt telkens op als er een belangrijk of moeilijk dossier op tafel komt, zoals dat van de veiligheid na de aanslagen, of de operatie good governance, na het Samusocial-schandaal.”

“Dat hij nu als kabinetschef tot leidinggevende bij het Kanal-museum wordt benoemd, is niet goed voor de perceptie van de PS, maar eigenlijk gaat het om een heel bekwaam persoon."

Een insider

Samen met een 80-tal andere PS’ers startte hij trouwens na dat schandaal een properehandenbeweging, die de partij moet redden. Ze jagen de PS-top verder op om kordaat op te treden tegen de scandalitis.

“Dat hij nu als kabinetschef tot leidinggevende bij het Kanal-museum wordt benoemd, kan dan wat raar overkomen, maar eigenlijk gaat het om een heel degelijk iemand”, aldus de insider. “Op interkabinettenwerkgroepen kan hij goed de belangen inschatten en tot een compromis komen, zonder de belangen van zijn minister-president uit het oog te verliezen, natuurlijk. Ook op financieel-technisch vlak is hij heel capabel.”

Ovidius

Delhauteur heeft een zwak voor literatuur. Hij laat zich graag fotograferen met boeken, wijst kranten op taalfouten, werkte 8 jaargangen als standhouder op de Brusselse boekenbeurs, en een klein jaar in een boekhandel in Huy.

Zijn lijfspreuk is “Perfer et obdura. Dolor hic tibi proderit olim” van Ovidius, wat vrij vertaald betekent: “Wees geduldig en sterk; op een dag zal deze pijn nuttig voor jou zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Citroëngarage , Kanal , kabinet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni