"De meest democratische Europese instelling heeft nu het minst democratische lunchmenu", klinkt het.

Protest na stijging kantineprijzen Europees Parlement

BVR
© BRUZZ
12/08/2019

Opschudding in het Europees Parlement: de prijzen in de kantine zijn plots met maar liefst 25 procent gestegen. En dat terwijl de prijzen in het parlement al hoger lagen dan die in de commissie of de Raad. De vakbonden dienen formeel klacht in.

De prijsstijging is substantieel. Zo kost een portie parlementaire frieten nu 2,5 euro in plaats van 2 euro. Voor een dagsoep ben je 1,80 euro kwijt, 25 procent meer dan voorheen, schrijft Politico.

De verhoging gebeurde tijdens de vakantie, wanneer heel wat werknemers van het Europees parlement niet in Brussel zijn. Als oorzaken worden vernieuwde contracten met leveranciers aangehaald, die ingingen op 5 augustus, en het heffen van 12 procent BTW.

“Het Europees Parlement was daarvan vrijgesteld omdat het zelf haar producten aankocht”, zegt woordvoerder Delphine Colard aan BRUZZ. “Maar met deze nieuwe contracten geven we concessies aan bedrijven, die wel BTW moeten betalen.”

Daarnaast kende het Europees Parlement zichzelf minder subsidies toe, waardoor het budget voor catering sterk verminderde.

"Veel van de werknemers die in de kantine eten, zijn bescheiden betaalde conciërges of veiligheidsagenten."

Vakbondsvertegenwoordiger in Politico.

Andere Europese instellingen in Brussel kunnen wel nog op subsidies rekenen. Hierdoor is de prijs voor bijvoorbeeld een vegetarische couscous (7,50 euro) in het parlement maar liefst 2,55 euro duurder dan het alternatief in de Europese Commissie. Voor 100 gram salade betaal je er zelfs anderhalf keer meer. Ook de Europese Raad, waar staatshoofden bijeenkomen onder het voorzittersschap van Charles Michel (MR), is een stuk goedkoper. Een contrefilet? 9,17 euro. In het parlement tel je daar 11,50 euro voor neer.

De vakbonden zijn verontwaardigd en noemen de prijsstijging onredelijk: te meer omdat de kantine van het Europees Parlement vooral gebruikt wordt door werknemers met een eerder bescheiden inkomen: administratieve medewerkers, conciërges, veiligheidspersoneel en, jawel, kantinemedewerkers.

Hoe verontwaardigd ook, veel werknemers die Politico sprak, zijn nog altijd blij dat ze voor de Europese instellingen en niet voor de NAVO werken. Het personeel daar stelt dat “als NAVO het meent met het bannen van chemische wapens, ze het best start met het sluiten van de eigen cafetaria.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, culture, europese instellingen, Europees Parlement, lunch

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni